lautapelaajat

Kirjasto on pelin paikka

Helmet-kirjaston pelitarjonta on monipuolista ja palvelee niin aloittelevia pelaajia kuin aktiivisia harrastajia. Monessa kirjastossa järjestetään pelitoimintaa eri-ikäisille – myös kirjastotilojen ulkopuolella. 

Digitaaliset pelit kirjastoissa Kirjastojen kimurantit e-aineistot Pelitietoa
Pelikonsolit Roolipelit Pelitoimintaa ja -tapahtumia
Internet-pelit Lautapelit Pelin paikka jakaa iloa ja osaamista
Kirjastossa noudatetaan ikärajoja Ulkopelit Ehdota pelejä kirjastolle

Digitaaliset pelit kirjastoissa

Digitaalisia pelejä on kirjastoissa ollut pitkään. Kirjastojen tietokoneilla pelattavista rompuista on ehtinyt tulla lainattavia ja nämäkin tallenteet ovat vähenemässä kirjastojen kokoelmista. Romppujen ohi ovat ajaneet eri konsolipelit. Helmet-kirjaston kokoelmissa on yleisimmille pelikonsoleille suunniteltuja pelejä niin lapsille kuin aikuispelaajille.

Alkuun

Pelikonsolit keskittyneet nuortenosastoille

Monissa kirjastoissa on mahdollista pelata konsolipelejä, mutta useimmiten konsolit on sijoitettu lasten- tai nuortenosastojen yhteyteen. Joissakin kirjastoissa on erillinen pelihuone tai muu määrättyyn aikaan pelikäytössä oleva tila. Konsoleilla pelataan usein myös ohjatusti.

 Alkuun

Konsolipelaamista Oulunkylän kirjastossa

Internet-pelaamista asiakaskoneilla

Kirjaston asiakastietokoneilla pelataan ahkerasti. Tietokoneiden käyttöajoissa ja muissa pelisäännöissä on suuria vaihteluja. Mediakasvatus on osa kirjaston perustoimintaa, joten useimmissa kirjastoissa henkilökunta seuraa lasten ja nuorten käyttämää ruutuaikaa ja verkkosisältöjä aikuisasiakkaita tarkemmin. Helmet-kirjaston asiakastietokoneilla ei ole käytössä suodattimia tai esto-ohjelmia, koska nämä estävät pääsyn lukuisille hyödyllisille verkkosivuille.

Helmet-kirjastoon hankitut konsoli- ja tietokonepeliuutuudet löytyvät helposti uutuusluettelosta, jonka saa tilattu itsellen myös rss-syötteenä. Kirjaston kokoelmissa on tietenkin myös pelejä, jotka eivät vaadi kaikkein uusimpia tietokoneita tai pelikonsoleita. 

 Alkuun

Kirjastossa noudatetaan ikärajoja

Digitaalisissa peleissä kuten muissakin kuvaohjelmissa on käytössä ikärajat ja sisältömerkinnät. Merkinnät eivät kerro pelien vaikeusasteesta, vaan sisällön haitallisuudesta lapsille. Kirjastossa noudatetaan ikärajoja, jotka eivät jousta lainaus- ja varaustilanteissa vastuuhenkilön luvallakaan. Avoimessa kirjastotilassa voi vapaasti pelata kaikille sallittuja pelejä.

Pelien ja muiden kuvaohjelmien ikärajat ja sisältösymbolit

Lisätietoja ikärajoista ja sisältömerkinnöistä:

 Alkuun

Kirjastojen kimurantit e-aineistot

Digitaalisten pelien hankintaa kirjastokäyttöön hankaloittavat kirjavat lainaus- ja tekijänoikeudelliset käytännöt, minkä vuoksi osan peleistä voi lainata, mutta joitakin pystyy pelaamaan vain kirjastossa. 

Sähköisten sisältöjen asemaa kirjastojen kokoelmissa selvitellään parhaillaan kansallisella tasolla. Ratkaisuilla lienee merkittävä vaikutus myös digitaalisten pelien saatavuuteen kirjastoista.

 Alkuun

Roolipelit - improvisoituja mielikuvitusmatkoja

Viime vuosina Helmet-kirjasto on panostanut roolipeleihin ja tarjolla lieneekin yksi komeimmista yleisten kirjastojen roolipelikokoelmista. Roolipelien lisäksi lainattavissa on sääntökirjoja ja pelien lisäosia. Kokoelmaan kuuluu pelejä niin perinteisten pöytäroolipelien ystäville kuin larppaajille. Aloittelijoiden ja satunaispelaajien lisäksi pitkän linjan roolipeliharrastajat löytävät lainattavaa mm. vähälevikkisten indie-pelien joukosta.

 Alkuun

Lautapelit

Lautapelejä on vuosia ollut pelattavissa kirjastojen lasten- ja nuortenosastoilla. Nykyisin lautapelejä hankitaan myös aikuisten käyttöön, ja lähes puolet Helmet-kirjaston lautapeleistä löytyy aikuisten kokoelmista. Lautapelien ikämerkinnät kertovat pelin monimutkaisuudesta ja kestosta. Joistakin kirjastoista lautapelejä saa kotilainaan. 

 Alkuun

Pelejä pihalle ja puistoon

Kirjastosta voi lainata mölkyn. Kuva: Satu Haavisto

Kirjastosta saa kätevästi lainaan myös ulkopelejä. Puistossa, rannalla tai vaikka kirjaston pihalla voi haastaa kaverit kroketti- tai mölkkyturnaukseen. Footbag- tai diabolokikkailu onnistuu lainatavaroillakin. Satunnaisesti pelaava lainaa tennismailansa tai jalkapallonsa kirjastosta ja säästyy turhilta säilytysongelmilta. 

 Alkuun

Pelejä ja peliasiaa

Pelien lisäksi kirjaston kokoelmissa on pelaamiseen ja peleihin liittyvää kirjallisuutta ja lehtiä eri kielillä.

 Alkuun

Pelitoimintaa ja -tapahtumia

Muutamissa kirjastoissa järjestetään säännöllisiä peli-iltoja ja -kerhoja niin kirjastojen omin voimin kuin erilaisten yhteistyökumppanien kanssa. Koululaisten iltapäivätoiminnan osana on usein myös pelihetkiä, ja erityisesti koulujen loma-aikaan järjestetään yleisesti monia pelitapahtumia. Marraskuinen Kansallinen pelipäivä on laajentunut kokonaiseksi peliviikoksi, jonka tiimoilta järjestetään monenlaista ohjelmaa kirjastoissa.

Pelaaminen on sosiaalista toimintaa, mikä luonnollisesti vaikuttaa kirjaston äänimaailmaan. Pienissä kirjastoissa tilan jakaminen voi joskus olla mahdotonta, joten on jaettava käytettävä aika äänekkäälle ja hiljaisemmalle toiminnalle. Suuremmissa kirjastossa on monia tiloja, joissa peliharrastajat ja -seurueet voivat kokoontua. Joissakin kirjastoissa erillisistä kokoustiloista saatetaan periä vuokraa. Tarkat tiedot löytyvät kunkin kirjaston omilta verkkosivuilta.

Kirjasto pelaa myös omien seiniensä ulkopuolella. Fillarikirjasto kyyditsee pelejä ympäri kaupunkia ja erilaisiin pop up -kirjastoihin voi törmätä yllättävissäkin paikoissa. Rennoissa tapahtumissa on helppo saada uusia pelikavereita. Tervetuloa pelaamaan!

Alkuun

Fillarikirjastot ja Pelin paikka olivat mukana Flow-festareilla 2013.

Pelin paikka jakaa iloa ja osaamista 

Pelin paikka on Helsingin kaupunginkirjaston hanke, jolla pyritään nostamaan esiin pelejä kirjastoon kuuluvina kulttuurisisältöinä. Pelin paikka on mukana kirjastojen tapahtumissa, mutta hanke järjestää pelitoimintaamuiden yhteistyökumppanien kanssa. Tavoitteena on saada eri-ikäisiä kaupunkilaisia pelaamaan yhdessä ja oppimaan toisiltaan. 

Pelin paikka muistuttaa Helmet-kirjaston mittavasta pelikokoelmasta ja monenlaisista pelimahdollisuuksista. Hankkeen myötä kaupunkilaiset voivat palata muistelemaan lapsuutensa lautapelejä tai sukeltaa digipeleihin uusimmilla vimpaimilla. Pelin paikka saattaa löytyä lähipuistosta riemastuttamassa perinteikkäillä pihapeleillä. 

Pelaamisen ilosanomaa jaetaan paitsi kaupunkilaisille myös kirjaston henkilökunnalle. Pelin paikka pyrkii vahvistamaan kirjastoväen peliosaamista sekä parantamaan pelien löydettävyyttä ja esillepanoa kirjastoissa. 

Pelin paikka -hanke on opetus- ja kulttuuriministeriön tukema ja kestää huhtikuulle 2014. 

 Alkuun

Mitä pelejä kirjastoon?

Helmet-kirjasto ottaa mielellään vastaan vinkkejä ja toiveita hyväksi havaituista lautapeleistä, kiinnostavista konsolipeleistä ja hauskoista pihapeleistä. Toiveita voi kertoa kirjastossa henkilökunnalle, jättämällä hankintaehdotuksen verkossa tai mankumalla Pelin paikan Facebook-sivuilla ja muualla kirjaston somessa.

Alkuun