Kirkkistä, runoja ja puistotaidetta

Kesä alkoi toukokuussa, ja nyt on edessä monta viikkoa ja kuukautta ulkona oloa. Opettele jokin uusi leikki yksin tai ystävien kanssa tai muistuttele mieleen vanha tuttu puuha! Poimimme kirjoista vinkit ulkoleikkeihin. Kirjan nimessä olevasta linkistä voit varata teoksen Helmet-haussa. Linkit aukeavat toiseen sivustoon.

Tussimania ja nimisoppa

Tussimaniaan tarvitset vain sanomalehden ja mustan tussin. Valitse lehdestä jokin juttu, tussaa turhat sanat ja lauseet piiloon ja saat esiin runon.

Nimisoppaa varten tarvitset kynän ja paperia. Kirjoita ensin nimesi kirjaimet erilleen ja katso sitten millaisia sanoja saat muodostettua kirjaimista. Tai millaisia runoja saat näistä sanoista.

Tuhatjalkaiselle tossut

Mitä voisit suurentaa, koristella tai täydentää ympärilläsi? Pyöräteline on kuin tuhatjalkainen, jolta puuttuvat tossut ja katuritilä näyttää muistuttavan jättiläisen silmää. (Kaisa Järnefelt, Meiju Niskala, Anne Vasko: Leikki vieköön!)

Puistotaidetta tai nallejen herkkuretki

”Katoavat kuvat: etsi luonnosta irrallisia asioita, kuten keppejä, lehtiä ja käpyjä. Tee niistä nurmikolle kollaasi, joka esittää lohikäärmettä.” Tai miten olisi oma eväsretki pehmoleluille? Nallejen herkkua voisivat olla vaikka voikukkakalat. (Jo Schofield & Fiona Danks: Villi kaupunki: tekemistä kaupunkiluonnossa)

Hauskoja leikkejä: haavi

"Rajatkaa sopivan kokoinen alue järveksi leikkijöiden määrän mukaan. Arpokaa sitten yksi teistä haaviksi. Muut ovat kaloja. Haavi lähtee pyydystämään järvestä kaloja. Kun joku jää satimeen, hän ottaa haavia kädestä, ja he muodostavat yhdessä isomman haavin. Jokainen kiinni jäänyt liittyy haaviin samalla tavalla, kunnes kaikki kalat on pyydystetty."

Hailii hailoo!

”Valitkaa yksi kysyjäksi. Muut menevät riviin. Kysyjä heittää pallon reunimmaiselle ja kysyy vaikkapa: ”Kala s:llä?” Vastausvuoro siirtyy, kunnes tulee oikea vastaus. Silloin kysyjä huutaa: ”Hailii” ja heittää pallon ilmaan. Muut juoksevat karkuun. Kun arvaaja saa kopin, hän huutaa: ”Hailoo!”, jolloin kaikki pysähtyvät. Arvaaja ottaa kolme kukonaskelta kohti kysyjää, joka tekee korirenkaan käsistään. Jos arvaaja onnistuu heittämään korin, hän pääsee kysyjäksi.” (Mika Wickström ja Mervi Lindman: Entten tentten: rakkaimmat sisä- ja pihaleikit)

Parillinen vai pariton?

Kumpikin leikkijä kerää itselleen 20 pikkukiveä ja panee lähelleen sellaiseen paikkaan, ettei toinen näe. Jompikumpi ottaa kiviä kasastaan ja kilisyttää niitä kysyen samalla: ”Parillinen vai pariton?” Jos arvaa oikein, saa kivet itselleen. Näin jatketaan, kunnes toiselta loppuvat kivet.

Myös väri ja peili, kymmenen tikkua laudalla, kirkonrotta, viimeinen pari uunista ulos ja monta, monta muuta leikkiä sääntöineen esitellään Mysi Lahtisen kokoamassa ja Virpi Pennan kuvittamassa kirjassa Kymmenen tikkua laudalla: leikkejä koko vuodeksi.

Kiinalainen lohikäärme

Katsokaa kumpi joukkue kiertää ensin merkin: asettukaa lähtöviivalle kahdeksi yhtä pitkäksi  jonoksi. Jokainen ojentaa vasemman kätensä jalkojensa välistä takanaan olevan oikeaan käteen. Kun kiinalainen lohikäärme on valmis, tuomari antaa lähtömerkin ja lohikäärme liikkuu eteenpäin. (Piia Mäkinen ja Jii Roikonen: Pelit ja leikit / Reuhurinne-sarja)

Arkeologileikki 

"Yksi leikkijöistä kaivaa hiekkalaatikkoon "aarteita". Pinta tasoitetaan, niin että kaivamisjäljet eivät näy. Sen jälkeen muut leikkijät eli arkeologit saavat kaivaa esille löytöjään. Esineistä harjataan hiekat pois ja löytöpaikka sekä esineen nimi merkitään vihkoon." (Leena Hietamies ja Karoliina Pertamo: Lapsen kesäkirja)

Lopuksi: mitä tekemistä Tatu ja Patu keksivät?

Tatu ja Patu leikkivät esimerkiksi kauppaleikkiä tai keksivät peräti 22 erilaista tapaa käyttää tikkuja ja keppejä. Montako sinä keksit? Ajattele vaikkapa kirjan hahmoja – tee taikasauva tai luuta. (Aino Havukainen ja Sami Toivonen: Tatu ja Patu pihalla)

Teksti ja kuva: Riikka Penttilä, Jätkäsaaren kirjasto