Kaksi ihmistä näkyy osittain kirjojen takaa kirjahyllyn raosta.

Lukuhaaste herättää uinuneen lukuhalun

Helmet-lukuhaaste julkaistiin tammikuussa 2018 neljännen kerran. Muuttaako lukuhaasteeseen osallistuminen lukutottumuksia? Miltä lukuhaasteeseen osallistuminen tuntuu? Kysyimme tätä haasteen osallistujilta. Heille tehtiin lyhyt kysely kartoittamaan, mitä lukuhaaste on saanut aikaan osallistujien elämässä. Kysely tehtiin joulu- ja tammikuun vaihteessa, ja siihen vastasi noin 300 osallistujaa.

Lukuhaasteen ajatuksena on houkutella leikkimielisen kisan avulla lukemaan myös jotain sellaista, jota ei tavallisesti lukisi. Ilahduttavasti yli 80 prosenttia vastaajista kertoi saaneensa haasteesta paljon kirjavinkkejä ja lukeneensa aikaisempaa monipuolisemmin.

”Vuoden aikana tartuin entistä monipuolisemmin myös sellaisiin kirjallisuudenlajeihin tai kirjailijoihin, joiden seurassa en ole ennen aikaani viettänyt.”

Lukuiloa ja sosiaalisuutta

Monessa vastauksessa lukuhaastetta kiitettiin rennosta ja paineettomasta suhtautumisesta lukemiseen, vaikkakin 17 prosenttia vastaajista kertoi stressanneensa lukemista aikaisempaa enemmän. Vaikka lukuhaastetta ei saisi ”suoritettua”, tärkeintä on lukemisen ilo ja ehkä kadoksissa olleen lukuhalun herätteleminen.

"Olen lukenut tämän haasteen myötä enemmän kirjoja kuin vähintään viimeisen viiden vuoden aikana yhteensä! En ihan 50 kirjaa ehdi, mutta 40 kirjalla olen yllättänyt itseni ihan täysin."

”Erityisesti arvostan sitä, että haasteen toteuttamisen säännöt eivät ole tiukasti määriteltyjä vaan jokainen voi toteuttaa sen makunsa mukaan, esim. valita hyväksyykö listalle lastenkirjat tai voiko saman kirjan laskea useampaan kohtaan.”

Myös sosiaalista ulottuvuutta kiiteltiin: hyviä lukukokemuksia ja kirjavinkkejä jaetaan lukuhaasteen omassa Facebook-ryhmässä mutta myös ystävien ja tuttavien kesken. Puolet vastaajista kertoi keskustelleensa kirjallisuudesta aikaisempaa enemmän.

”Parasta Helmet-lukuhaasteessa on ehdottomasti yhteisö, jossa saa jakaa ajatuksiaan kirjoista ja kirjallisuudesta, kenenkään tuomitsematta. Kirjoja lukisin luultavasti yhtä paljon (ellen enemmän) ilman haastettakin, mutta reflektointi jäisi selvästi vähemmälle.”

Vaikka Helmet-lukuhaaste on ideoitu Helmet-kirjastossa eli pääkaupunkiseudulla, ketkä tahansa ovat tervetulleita osallistumaan. Aikaisempina vuosina on huomattu, että Helmet-lukuhaasteeseen osallistutaan ahkerasti pääkaupunkiseudun ja jopa koko Suomen ulkopuolella. Kyselyyn osallistuneistakin yli puolet, 58 prosenttia, kertoi asuvansa muualla kuin pääkaupunkiseudulla. Lukuhaasteeseen osallistutaan muun muassa Ruotsista, Saksasta ja Isosta-Britanniasta.

Sitaatit ovat kyselystä poimittuja nimettömiä avoimia vastauksia. 

Vastaukset kysymysvaihtoehtoihin:

Lukuhaasteeseen osallistuttuani olen…

 • saanut runsaasti hyviä lukuvinkkejä 87 %
 • lukenut teoksen, jota ilman lukuhaastetta en olisi lukenut 85 %
 • lukenut entistä monipuolisemmin 83 %
 • innostunut lukemisesta aikaisempaa enemmän 57 %
 • oppinut jotain uutta itselleni vieraasta asiasta 55 %
 • käyttänyt lukemiseen enemmän aikaa kuin aikaisemmin 54 %
 • keskustellut aikaisempaa enemmän kirjallisuudesta ja lukemisesta 50 %
 • käynyt kirjastossa aikaisempaa useammin 45 %
 • saanut lukemisesta enemmän mielihyvää kuin ennen 32 %
 • vieraillut verkkokirjastossa useammin kuin ennen 30 %
 • stressaantunut lukemisesta enemmän kuin aikaisemmin 17 %
 • lukenut vähemmän kuin aikaisemmin 1 %
 • käyttänyt lukemiseen vähemmän aikaa kuin aikaisemmin 0,3 %

Helmet-lukuhaaste 2018

Helmet-lukuhaasteen Facebook-ryhmä 

Teksti: Iina Soininen
Kuva: Pixabay / StockSnap CC0 Creative Commons