Pyhimykset

Pyhimykset

Pyhä Elizabeth Seton suojelee anoppihuolista kärsiviä, Pyhä Patrik insinöörejä, Pyhä Hildegard Bingeniläinen feministejä – vaan miksi? Pyhä Simeon häiriköi jumalanpalveluksissa, heitteli pappeja pähkinöillä ja söi nakkeja pitkäperjantaina – miksi ihmeessä?

Aina alkukirkon ajoista lähtien on pyhimystarinoilla ja -legendoilla ollut tärkeä asema kristikunnassa. Kirkot nimetään usein pyhimyksen mukaan. Jaakko Heinimäki kirjoittaa kirjansa Pyhät ystäväni esipuheessa: "Pyhimyksillä on vanhastaan ollut taivaallisen esirukoilijan tehtävä. Koska he ovat jo perillä Jumalan luona taivaassa, heidän on uskottu pystyvän puhumaan siellä meidän maan päällä elämistä yrittävien puolesta. Erilaisille ihmisryhmille ja elämäntilanteille on ajateltu omat taivaalliset suojelijansa sen mukaan, millainen kohtalo pyhimyksellä on maan päällä ollut. Esimerkiksi liekkeihin kuollut pyhä Laurentius on palomiesten ja tulenarkojen paikkojen kuten kirjastojen ja arkistojen suojelija."

Nykyajan protestanttisessa ja maallistuneessa Suomessa on Lucia ehkä parhaiten tunnettu pyhimys ja muualla maailmassa joulupukki eli Pyhä Nikolaus, mutta pyhimysten joukossa on monia muitakin kiintoisia elämäntarinoita. Oletko kuullut esimerkiksi raumalaisesta Johannes Jussoilasta tai Islannin suojeluspyhimyksestä Pyhästä Thorlakista?

Pyhimystarinoita, historioita ja hakuteoksia

The book of saints (Cassell 1994)
Aakkosellinen hakuteos roomalais-katolisen kirkon kanonisoimista pyhimyksistä. Kirjassa on yli 10 000 pyhimyksen nimet. Lyhyt luettelo pyhimysten suojelukohtaista ja ketkä niitä suojelevat. Hakemisto pyhimyksiin liittyvistä symboleista.

Delaney, John J.: Dictionary of saints (Doubleday 1980)
Hakuteos, jossa on elämäkertatiedot yli 5000 pyhimyksestä. Hakemistot, joista voi etsiä suojelijoita ja esirukoilijoita aiheen ja alueen mukaan, pyhimysten symbolit kuvataiteessa, roomalainen ja bysanttilainen pyhimyskalenteri sekä paavien listaus kautta historian.

Dunér, Anna: Pyhät ja rohkeat (Katekeettinen keskus 2003)
Pyhimystarinoita lapsille, mm. Lucia, joulupukki eli Pyhä Nikolaus, piispa Henrik, Franciscus Assisilainen, Jeanne d'Arc ja nykyajalta Maximilian Kolbe, joka kuoli toisen maailmansodan aikana. Suomenkielinen laitos muokattu Katekeettisen keskuksen ja Katolisen tiedotuskeskuksen yhteistyönä.

Heinimäki, Jaakko: Pyhät (Otava 2000)
Sisältää Liken aiemmin kustantamat kirjat Pieni mies jalustalla ja Pyhiä naisia ja muita pyhimysesseitä. Tästä kirjasta löydät selityksen Pyhän Simeonin oudoille edesottamuksille. Heinimäki kirjoittaa pyhimyksistä persoonallisen humoristisesti.

Kecskeméti, Outi: Taivaallisia suojelijoita (Katekeettinen keskus 2002)
Kirjassa kerrotaan 141 pyhimyksestä koko kirkon historian ajalta kautta kristillisen maailman. Jokaisesta lyhyt elämäkerta, maininta minkä suojeluspyhimys on sekä muistopäivä nykyisen kalenterin mukaan.

Pyhiä miehiä ja naisia  Päätoim. Elizabeth Hallam. (Karisto 1996)
Kirja on ryhmitelty aiheittain siten, että elämänalueittain kerrotaan juuri siihen liittyvistä pyhimyksistä. Listattuna kristinuskon pyhiinvaelluskohteet ja pyhäinjäännöslippaat. Suojeluaiheiden hakemisto sekä muistopäiväkalenteri. Loistelias kuvitus.

Pyhä Birgitta: Euroopan suojeluspyhimys  Toim. Päivi Setälä ja Eva Ahl (Otava 2003)
Uplannissa syntynyt ja Roomassa kuollut Birgitta Birgerintytär (1303-1373) oli Ruotsi-Suomen ensimmäinen Euroopan-laajuisesti tunnettu nainen, kuuluisa jumalallisten näkyjen näkijä, kuninkaiden ja paavien neuvonantaja. Birgitta julistettiin pyhimykseksi vuonna 1391 Rooman Pietarinkirkossa. Kolme vuotta myöhemmin hänestä tuli katolisen Ruotsin ja sen osana myös Suomen suojeluspyhimys. Nykyinen paavi Johannes Paavali II julisti Birgitan Euroopan suojeluspyhimykseksi vuonna 1999. Pyhän Birgitan syntymän 700-vuotisjuhlan kunniaksi koottu teos esittelee pyhimykseksi julistetun oppineen naisen, visionäärin, teologin ja suuren äitihahmon elämää sekä hänen vaikutustaan Suomessa.

Seppänen, Liisa: Kelttiläisillä poluilla (Kirjapaja 2008)
Kirjassa liikutaan Britanniassa ja Irlannissa kelttiläisten pyhimysten jalanjäljissä. Lukija saa tutustua kahdeksaan pyhimykseen, jotka ovat eläneet 300-700-luvuilla. Irlannin Pyhä Patrick lienee kelttiläisistä pyhimyksistä tunnetuin.

Kalenterikirjoja

Vuosikalentereiksi kutsutaan kirjoja, joissa jokaisen päivän kohdalla kerrotaan sen päivän nimikkopyhimyksestä. Tuttu nimipäiväkalenterimme perustuu vanhaan katoliseen pyhimyskalenteriin. Eri kirjoissa saattaa olla eri pyhimykset samalle päivälle.

Engelhart, Adalbert: Pyhien vuosi (Katolinen tiedotuskeskus 2001)
Pyhien kalenteri vuoden jokaiselle päivälle, joillekin päiville useampikin pyhimys. Ne pyhät, joilla on oma muistopäivä Helsingin hiippakunnan liturgisessa kalenterissa, löytyvät ao. päivän kohdalta. Muilta osin Engelhartin pyhimysvalintaan ei ole puututtu. Lopussa hakemistot mm. maantieteellisistä alueista sekä ihmisryhmistä, joilla on oma suojeluspyhimyksensä sekä pyhien symboleista.

Kirkkovuoden pyhät 1-2 (Ortodoksisen kirjallisuuden julkaisuneuvosto 1979-1980)
Ortodoksisen kirkon mukainen pyhimyskalenteri, jossa vuoden jokaiselle päivälle on pyhimyskertomus.

Pyhimysten tie  Toim. Evi Koski. (Katolinen tiedotuskeskus 1978).
Suomen katolisenhiippakunnan liturgisen kalenterin mukaiset pyhimysten juhlat ja muistopäivät. Kirjaan on otettu vain ne pyhimykset, jotka ovat Suomen katolisen hiippakunnan liturgisessa kalenterissa. Pyhimysten nimien mukainen aakkosellinen hakemisto. Varsinaisessa vuosikalenterissa yksi pyhimys kutakin päivää kohti, lyhyt tausta, Raamatun jae tai muu mietelause sekä pyhimykselle osoitettu esirukous- tai suojelupyyntö.

Heinimäki, Jaakko: Pyhät ystäväni (Otava 2007)
Pyhä Elizabeth Seton suojelee anoppihuolista kärsiviä, Pyhä Patrik insinöörejä, Pyhä Hildegard Bingeniläinen feministejä – vaan miksi? Vain yksi pyhimys päivää kohti. Kirjasta voi myös hakea suojeluspyhimyksiä asian eli suojelukohteen mukaan.

Pyhimykset kuvataiteessa

Langmuir, Erika: Saints (The National Gallery 2001)
Lontoon National Galleryn pyhimyskuvia esittelevä pieni kirja, jossa korkeatasoiset kuvat.

Mornin, Edward ja Lorna: Saints : a visual guide (Frances Lincoln 2006)
130:n Länsi-Euroopan ja Yhdysvaltain museoissa ja kirkoissa yleisen pyhimyskuvissa yleisimmin esiintyvän pyhimyksen tiedot. Värikuvat jokaisesta pyhimyksestä. Sekä legendahahmoja että historiallisia hahmoja: arkkienkelit Mikael, Gabriel ja Rafael, pyhä perhe ja apostolit sekä uusimpia pyhimyksiä. Jokaisen kohdalla mainitaan se ulkonäköön, vaatetukseen, esineisiin ja symboleihin liittyvä seikka, josta ao. pyhimys tunnetaan, esim. ankkuri (Pyhä Clemens) tai haavat (Pyhä Rochin jalkahaava, Pyhän Ritan otsahaava). Kirjan pienen koon takia kuvat eivät isoja, mutta erittäin selviä ja painojälki korkeatasoinen.

One hundred saints (Bulfinch Press 2993)
Brittiläisen Alban Butlerin 1700-luvulla kirjoitetun, moneen kertaan moniosaisena ja sittemmin myös yksiosaisena laitoksena ilmestyneen kirjan The Lives of the Fathers, Martyrs and Other Principal Saints (tunnettu nimellä Butler's Lives of the Saints) pyhimyslegendoihin perustuva kirja, johon on koottu tunnetuimpien pyhimysten kuvia maailmantaiteessa. Hakemistot pyhimysten suojelukohteista. Loistelias kuvitus.

Verkkosivuja suomeksi

Arno Forsius: Pyhimykset parantajina

Arno Forsius: Pyhimykset suomalaisessa kansanparannuksessa
Artikkeleita professori, LKT Arno Forsiuksen sivustossa.

Wikipedia-artikkeli: Pyhimys

Wikipedia-artikkeli: Piispa Henrik

Verkkosivuja englanniksi

Yhdysvaltalaisen jesuiittacollege Spring Hill Collegen palvelimella oleva roomalais-katolinen pyhimyssivusto – laaja sivusto pyhimystietoutta. Pyhä Birgitta löytyy muodossa Bridget of Sweden, Pyhä Henrik muodoissa Henry of Sweden ja Henry of Uppsalla.

Saints.SQPN.com – SQPN-sivustolla oleva Terry Jonesin ylläpitämä monipuolinen ja helppokäyttöinen sivusto, jossa on tiedot yli 5000 pyhimyksestä. Siinä on esim. kalenteri, josta päivää napsauttamalla saa suuren joukon sen päivän nimikkopyhimyksiä. Erityisen antoisa on kuvagalleria, jossa on kuvat suuresta määrästä pyhimyksiä. Voi myös etsiä  maantieteellisten alueiden suojeluspyhimyksiä samoin kuin kuka on minkäkin ammattialueen suojeluspyhimys. Pyhä Birgitta löytyy muodoissa Birgit of Sweden, Birgitta of Sweden ja Bridget of Sweden, Pyhä Henrik muodoissa Henrik, Henry of Finland ja Henry of Uppsalla,

Maria Repo
Kehittämisyksikkö
(suom. version toim. Anna-Liisa Snicker)
14.4.2009