Runo vie! -runopiiri: Pauli Tapio

Runoilija Pauli Tapio kävi Runo vie! -runopiirin vieraana Rikhardinkadun kirjastossa 17.5.2018. Runopiirissä keskusteltiin nykyrunoudesta ja historiasta, ja käsittelyssä oli erityisesti Tapion teos Varpuset ja aika  (Poesia 2017).

Suhde kirjastoon

Pauli Tapio kertoo kirjastosuhteestaan seuraavaa: "Jos en olisi lapsena, teini-ikäisenä ja aikuisena saanut lainata ja lukea tuhansia kirjoja, olisin kokonaan toinen ihminen. Kirjasto sekä synnyttää, ylläpitää että tyydyttää tiedonjanoa ja niin tehdessään se tuhoaa yksinäisyyttä, epävarmuutta, masennusta ja epätasa-arvoa.

Ja kirjastolla tarkoitan nimenomaan pieniä suomalaisia paikalliskirjastoja. Olen käynyt Oxfordin Bodleian Libraryssa. Se on kyllä komea paikka, mutta samalla oman maineensa ja elitisminsä pilaama: sisäänpääsy sallitaan vain etuoikeutetuille, lukukausimaksunsa maksaneille ja tenteistään suoriutuneille. Me muut joudumme tyytymään opastettuun kierrokseen.

Äitini on työtään rakastava kirjastovirkailija, joten tunnen kirjastojen ajoittain uhanalaisen aseman sekä aliresursoidun kirjastotyön kuormittavuuden. Kirjastoja pitää puolustaa, vaikka kirjastoja ei pitäisi joutua puolustamaan.

Mielipiteeni on äärimmäinen (mutta oikea): kirjastolaitos ei ole nykyaikaisen yhteiskunnan tukipylväs. Nykyaikainen yhteiskunta on kirjastolaitoksen tukipylväs."

Pauli Tapion lukuvinkkejä

Pyysimme Tapiota mainitsemaan kirjoja, jotka ovat hänelle tärkeitä ja inspiroivia:

Benedictus de Spinoza: Etiikka
Sinikka Kallio-Visapää: Neljästi minä palaan
Simone de Beauvoir: Toinen sukupuoli
Lassi Hyvärinen: Tuuli ja kissa
Tuomas Kempiläinen: Kristuksen seuraamisesta
Maggie Nelson: The Argonauts
Pauli Tapion kuva: Timo Raunio