Runo vie! -runopiiri: Virpi Vairinen

Runoilija Virpi Vairinen kävi Runo vie! -runopiirin runoilijavieraana Rikhardinkadun kirjastossa 20.9.2018.

Runopiirissä keskusteltiin muun muassa kuvallisuuden mahdollisuuksista runoudessa. Käsittelyssä oli erityisesti Vairisen teos Ilmanala (Kolera 2017). Virpi Vairinen kertoo tässä teoksista, jotka ovat inspiroineet häntä.

Suhde kirjastoon

Kysyimme Virpi Vairiselta, mitä kirjastot merkitsevät hänelle. Vairinen kertoo kirjastosuhteestaan seuraavaa: "Lapsuudenkodissani oli paljon kirjoja, mutta kirjastosta löysin vielä laajemmin erilaista kirjallisuutta. Fyysisenä paikkana kirjasto ei lapsuudessani ja teini-iässäni ollut juuri muuta kuin paikka, josta kirjat haettiin. Nykyiset kirjastot ovat jotain aivan muuta. Turun pääkirjasto on itselleni monella tapaa tärkeä paikka.

Olin 17-vuotiaana silloisen kotipaikkakuntani kirjastossa yhden kesän kesätöissä. Siitä muistan erityisesti sen, kun luin kahvitauoilla hyllyjen välissä kirjoja aina 10 minuuttia kerrallaan. Vanhan rakennuksen katto oli matalalla, seinät lähellä, kävijöitä vähän ja vakituisen henkilökunnan eväissä tuoksuivat kahvi ja suolakurkut. Kirjasto on myös kaikenlaisen romantisoinnin ja haaveilun paikka.

Kirjastot ovat tärkeitä tiedon ja taiteen tasa-arvoisemman saatavuuden edistäjinä. Ne tuntuvat myös nykyään olevan alueellisesti tärkeitä kohtaamis- ja tapahtumapaikkoja."

Virpi Vairisen lukuvinkit

Pyysimme Vairista mainitsemaan kirjoja, jotka ovat hänelle tavalla tai toisella tärkeitä ja inspiroivia. "On vaikea listata itselle merkittäviä kirjoja niin, että listaus pitäisi juuri sellaisenaan paikkansa vielä jonkin ajan kuluttuakin. Vinkkaankin nyt kirjoja, joiden lukeminen minulla on tällä hetkellä kesken. Kaikki ovat kiinnostavia ja omalla tavallaan inspiroivia juuri nyt", kertoo Vairinen vinkkilistastaan.

Menetelmällisen kirjallisuuden antologia (toim. Teemu Ikonen)

Harry Salmenniemi: Yö ja lasi

Salla Partala: Hunajankantajien aika

Kari Aronpuro: Minä viihtyy

Kari Aronpuro: Mikä tahansa

Taide modernissa maailmassa – taiteensosiologiset teoriat Georg Lukácsista Fredric Jamesoniin (toim. Erkki Sevänen, Liisa Saariluoma ja Risto Turunen)

Laurence Sterne: Tristram Shandy – elämä ja mielipiteet

Bhagavadgītā

Max Horkheimer & Theodor W. Adorno: Valistuksen dialektiikka

Tommi Inkinen: Tieto, kone, alue ja ihminen – Kulttuurimaantieteellinen näkökulma tietoverkkojen yhteiskuntaan (väitöskirja)

Runoilijavieraan tuotanto

Virpi Vairinen on turkulaisrunoilija, joka on julkaissut kaksi runokokoelmaa. Hänen ensimmäinen kokoelmansa Kuten avata äkisti (Kolera 2015) oli Tanssiva Karhu -palkintoehdokkaana. Vairinen on runoussivusto Nokturno.fi:n päätoimittaja ja hän on ollut mukana runoutta, kokeellista ja yhteiskunnallista kirjallisuutta julkaisevassa Kolera-kollektiivissa.

Virpi Vairisen kuva: Jussi Virkkumaa