Runous puhutti sulkuajan etätapahtumissa

Helsingin kaupunginkirjasto aloitti suorien lähetysten striimaamisen Helsinki-kanavalle kirjastojen sulkeuduttua maaliskuussa. Ohjelma oli kiinnostava otos kirjastojen monipuolisista tapahtumista. 

Toukokuusta muotoutui runouden ja runoilijoiden kuukausi, ja silloin vieraina nähtiin monia ajankohtaisia runoilijoita sekä runouden asiantuntijoita. Haastattelut, keskustelut ja runokeikat ovat katsottavissa Helsinki-kanavalla.

Kirjailijavieraana Aura Nurmi

Runoilija Aura Nurmi lukee ja kertoo uudesta Leijonapatsailla-kokoelmastaan (Otava, 2020). Haastattelijana kirjailija ja toimittaja Jani Saxell.

Leijonapatsailla Helmet-kokoelmassa. 

Kirjailijavieraana Sirpa Kyyrönen

Runoilija Sirpa Kyyrönen lukee ja kertoo kokoelmastaan Nimesi on Marjatta (Otava, 2020). Haastattelijana informaatikko Niina Holm.

Nimesi on Marjatta Helmet-kokoelmassa. 

Vieraana lavarunoilija Tania Nathan

Lavarunoilija ja journalisti Tania Nathan esiintyy ja kertoo taiteestaan. Ennen keikkaa Nathania haastattelee informaatikko Samu Eeve. Keskustelu käydään suomeksi ja englanniksi.

Nihkee_Akka-8.jpg

Vieraana lavarunoilija Nihkee Akka

Lavarunoilija ja koomikko Nihkee Akka, eli Jonna Nummela, esiintyy. Ennen keikkaa Nummelaa haastattelee erikoiskirjastovirkailija Henriika Tulivirta.

Kirjailijavieraana Silja Järventausta

Vieraana runoilija Silja Järventausta, joka jatkaa viidennessä proosarunokokoelmassaan Ympäristön avajaiset (Teos, 2020) lempeitä tutkimusmatkojaan kieleen. Haastattelijana informaatikko Niina Holm.

Ympäristön avajaiset Helmet-kokoelmassa.

Kirjailijavieraana runoilija Miia Toivio

Kirjailijavieraana runoilija Miia Toivio, jonka Sukupuutot-kokoelman (Teos, 2019) puhujat liukuvat useilla posthumanistisesti kiertyneillä akseleilla. Toiviota haastattelee kriitikko Vesa Rantama.

Sukupuutot Helmet-kokoelmassa. 

rukokriitikot_nc.jpg

Runokritiikkikeskustelu: Vesa Rantama ja Aleksis Salusjärvi

Runous täyttää elämänpiirimme lauluina ja lentävinä lauseina. Runoutta on esiintynyt satojatuhansia vuosia ennen kirjallista kulttuuriamme. Miten runoutta voi arvostella? Onko arvostelu edes mahdollista? Kriitikot Vesa Rantama ja Aleksis Salusjärvi riitelevät aiheesta Suomen arvostelijain liiton 70-vuotisjuhlavuoden kunniaksi. Kaksinkamppailun erotuomarina toimii kirjastovirkailija Tiina Koskinen.

Runoilija Erkka Filander ja Leevi Lehdon John Keats -suomennos

Romantiikan ajan runoilija John Keats on ajankohtainen Leevi Lehdon uuden suomennoksen vuoksi. Runoilija Erkka Filander tuntee Keatsin ja Lehdon suomennoksen. Filanderia haastattelee toimittaja ja kriitikko Vesa Rantama

Syksylle Helmet-kokoelmassa. 

Teksti: Niina Holm, informaatikko ja kirjastostriimien tuottaja, Keskustakirjasto Oodi
Kuvat: Milka Alanen / Kuvassa: Miia Toivio; Anniina Joensalo / Kuvassa: Nihkee Akka; Kuvassa: Vesa Rantama ja Aleksis Salusjärvi