Taskukirjaston tilalle Helmet-mobiilisivusto vuoden 2024 alussa

Helmet-kirjaston mobiilisivusto korvaa Taskukirjasto-sovelluksen tammikuun 2024 alusta alkaen. Jatkossa käytät puhelimella uuden Helmet-verkkokirjaston selainversiota.

Voit jo nyt kokeilla koekäyttöön avattua uutta Helmet-verkkokirjastoa mobiililaitteilla osoitteessa helmet.finna.fi

Taskukirjasto päätettiin lakkauttaa, koska sen toiminta on ollut epävarmaa ja kehitysnäkymät heikot. Päätös lakkauttamisen ajankohdasta oli jo tehty, eikä tätä päätöstä muutettu, vaikka helmet.finna.fi -sivuston betaversion julkaisu hieman myöhästyi suunnitellusta, eikä kaikkia toivottuja ominaisuuksia ole vielä käytössä.

Uuden Helmet-verkkokirjaston mobiilisivustossa ovat kaikki samat tiedot ja toiminnot kuin pöytäkoneellakin. Voit hakea aineistoa, tehdä, poistaa ja jäädyttää varauksia, tarkistaa kirjastojen yhteystiedot ja aukioloajat ja lukea uusimmat uutiset ja kirjavinkit. Toimintoja on siis enemmän kuin nykyisessä Taskukirjastossa, esimerkiksi maksut näkyvät myös mobiilisivustossa. 

Huomaa, että voit toistaiseksi maksaa kirjastomaksujasi ainoastaan nykyisen Helmet-sivuston kautta. Taskukirjastoon lisäämäsi suosikit eivät siirry Helmet-verkkokirjaston mobiilisivustoon. Lisäksi kaverilaina-toiminto päättyy.

Uudessa Helmet-verkkokirjastossa on myös Taskukirjaston tapaan kirjastokortti. Kirjastokortin saat esille kirjautumisen jälkeen Oma tili -valikosta.

Kirjastokortin paikka uudessa Helmet.fi:ssä.

Uusi verkkokirjasto kirjaa sinut automaattisesti ulos, kun se on käyttämättä riittävän pitkään. Toistaiseksi et voi estää automaattista uloskirjaamista. Tämä ominaisuus on tulossa käyttöön myöhemmin. Voit halutessasi tallentaa kirjastokortin numeron ja oman harkinnan mukaan myös tunnusluvun käyttämäsi selaimen muistiin tai erilliseen salasanahallintatyökaluun. (Lisätty 5.1.2024)

Verkkokirjasto käyttää Finna-alustaa, josta vastaa Kansalliskirjaston Finna-palvelu. Kansalliskirjasto kehittää verkkokirjaston toimintaa jatkuvasti.

Näin teet verkkokirjastosta kuvakkeen puhelimeesi

Voit tehdä uudesta Helmet-verkkokirjastosta kuvakkeen puhelimesi näytölle, jolloin verkkokirjasto on aina nopeasti saatavilla.

Näin teet pikakuvakkeen Android-puhelimen Chrome-selaimella:

1. Avaa verkkokirjaston etusivu helmet.finna.fi Chrome-selaimella.

2. Avaa valikko napauttamalla oikean yläkulman kolmea pistettä.

3. Valitse Asenna sovellus.

4. Hyväksy napauttamalla Asenna.

5. Kuvake on luotu ja voit siirtyä verkkokirjastoon napauttamalla sitä.

Helmet-kuvakkeen tekeminen mobiiilissa.

Helmet-kuvakkeen tekeminen mobiilissa.

Asenna sovellus -teksti mobiilissa. 

Valmis Helmet-kuvake mobiilissa.

Näin teet pikakuvakkeen iPhonen Safari-selaimella

1. Avaa verkkokirjaston etusivu helmet.finna.fi Safari-selaimella.

2. Napauta alareunan Jaa-kuvakkeesta toimintovalikko auki.

3. Valitse Lisää Koti-valikkoon.

4. Muokkaa halutessasi kuvakkeen nimeä ja napauta sitten Lisää.

5. Kuvake on luotu ja voit siirtyä verkkokirjastoon napauttamalla sitä.

Taskukirjasto iOS vaihe 1 

Taskukirjasto iOS vaihe 2

Taskukirjasto iOS vaihe 3

Helmet.finna.fi -mobiilisivuston salliminen lapsen käyttöön

Useilta vanhemmilta on tullut kysymyksiä, miten mahdollistaa lapsen helmet.finna.fi -sivuston mobiilikäyttö, kun verkkoselain on poistettu käytöstä lapsen puhelimessa. Sivuston käyttöä varten verkkoselain pitää olla käytössä puhelimessa, mutta sekä Android- että iOS-laitteissa on onneksi omat tapansa rajoittaa sivustoja, joille lapsen on mahdollista päästä verkkoselaimen kautta.

Android-alustalla helpoin tapa hallita verkkoselainta, on ottaa käyttöön Google Family Link. Google Family Linkissä vanhempi luo perheryhmän, johon liittää lastensa Google-tilit. Family Linkissä lapsen käytössä olevien sivustojen hallinta tapahtuu vanhemman oman laitteen kautta.

iOS-alustalla vanhempi voi käyttää lapsen laitteen Ruutuaika-ominaisuutta.

Vanhemman on hyvä tarkistaa myös, että lapsen laitteella ei ole asennettuna verkkoselaimia, jotka eivät tue sisältörajoituksia. Android-alustalla edellämainittuja sisältörajoituksia tukee Google Chrome ja iOS-alustalla Safari.

Android-alusta, tarkemmat ohjeet

1. Perusta Google-perheryhmä. Perheen vanhemmilla ja lapsilla tulee kaikilla olla Google-tili.

2. Voit liittää lasten tilit perustettuun perheryhmään ohjatusti

3. Asenna itsellesi puhelimeen Google Family Link vanhemmalle -sovellus. Sovellus on saatavilla sekä Android- että iOS-laitteille.

4. Asenna lapsesi Android-laitteeseen Google Family Link -sovellusFamily Linkin asetuksissa tulee valita, että lapsi voi käyttää ainoastaan sallittuja sivustoja.
 

Taskukirjaston toiminnot Helmet-mobiilisivustolla

Uutiset

Helmet-kirjastojen uutiset löydät jatkossa Uutiset-osiosta, jonne pääset etusivulla olevasta Uutiset-painikkeesta tai Sisältöjä-valikosta.

Muutokset Taskukirjastoon verrattuna: Näet kaikki Helmet-kirjastojen uutiset sekä aineistovinkkejä.

Haku

Helmet-sivuilla pääset hakemaan aineistoa kaikilla sivuilla sivun yläosasta löytyvästä hakuruudusta.

Muutokset Taskukirjastoon verrattuna: Voit rajata hakua ja käyttää tarkennettua hakua monimutkaisempia hakuja varten (puhelimella painike etusivulla).

Lainat

Näet omat lainasi Oma tili -osion Lainat-sivulla.

Muutokset Taskukirjastoon verrattuna: Näet lainan uusimiskerrat, voit uusia useita lainoja yhdellä kertaa ja voit lajitella lainat myös lainauspäivän mukaan.

Varaukset

Näet omat varauksesi Helmet-sivuilla Oma tili -osiossa Varaukset-sivulla.

Muutokset Taskukirjastoon verrattuna: Voit muuttaa varauksen noutopaikkaa, voit jäädyttää (lukita) varauksen, voit muokata useita varauksia yhdellä kertaa, näet milloin varaus tehty.

Suosikit

Löydät Oma tili -osiosta Suosikit-sivun, jolle voit lisätä teoksia aineistohausta. Taskukirjastoon lisätyt suosikit eivät siirry Helmet-sivuille.

Muutokset Taskukirjastoon verrattuna: Teos lisätään Oman tilin suosikkeihin teoksen sivulta Listalle-painikkeella. Kun lisäät suosikin, sinun pitää valita lista, jolle teos lisätään. Saat luoda haluamasi määrän listoja itse valitsemillasi nimillä ja voit lisätä muistiinpanoja suosikkilistoihin ja yksittäisiin teoksiin. 

Lainaushistoria

Näet lainaushistoriasi Oma tili -osiossa, jos olet antanut luvan säilyttää lainaushistoriasi. Voit muuttaa lupaa Omat tiedot -sivulta. Lupaa ei tarvitse antaa uudestaan, jos olet antanut sen aiemmin.

Kaverilaina

Kaverilaina-toiminto poistuu käytöstä, kun Taskukirjasto-sovelluksen käyttö päättyy.

Kirjastokortti

Löydät kirjastokortin Oma tili -osiosta Kirjastokortit-sivulta. Saat kirjastokortin viivakoodin suuremmaksi, kun napsautat kirjastokortin numeroa viivakoodin alta ja käännät puhelimen vaakasuuntaan.

Palaute

Helmet-sivuilla löydät Palaute-sivun aina sivun alapalkissa olevan linkin kautta.

Yhteystiedot

Löydät kirjastojen yhteystiedot ja aukioloajat Kirjastot-osiosta.

Muutokset Taskukirjastoon verrattuna: näet luettelon kirjaston palveluista, laitteista ja tiloista, näet kirjaston tapahtumat.

Lue myös:

Uusi Helmet-verkkokirjasto on avattu koekäyttöön – testaa ja anna palautetta!

Helmet.fi uudistuu – mitä muutoksia on tiedossa?

Kuva: Tran Mau Tri Tam / Unsplash