Bokbio på biblioteket!

Walhalla och finlandssvenskt filmcentrum har gjort en dvd med fem animationsfilmer som baserar sig på bilderböcker. Alla bibliotek på svenska och tvåspråkiga orter har fått denna dvd och filmerna får kostnadsfritt användas på bibliotek.

Bokbio är mer än bara film, det är ett mediefostranprojekt som går ut på att man förutom visar en film även pratar och leker kring filmen. Dagens barn ser som vi vet mycket på TV men hur mycket uppmuntrar vi barnen att prata om sina filmupplevelser?

Bokbio- projektet ger nu biblioteket ypperliga möjligheter att enkelt jobba med mediefostran även med dagisbarn. Biblioteket bjuder in dagisgrupper på bokbio. Först får barnen se boken som filmen baserar sig på och man ställer några frågor kring vad barnen tror att boken handlar om. Sedan ser både vuxna och barn tillsammans på filmen, som är mellan 7 och 23 minuter lång. Efteråt pratar man kort om filmen, vilka känslor den väckte hos var och en och vad man tyckte om den. Det finns också ett tilläggsmaterial med lekar och uppgifter som man kan göra efter filmen för att fördjupa förståelsen av det upplevda.

Barnen som varit på bokbio har tyckt att det varit spännande att få komma och se på film på biblioteket. Men man märker tydligt att de inte bara vill se, de har ett stort behov av att prata, både före och efter. Bokens pärm väcker många frågor, som barnet delvis kan få svar på under filmen, men diskussionerna efteråt ger svar på så mycket mera. Dessutom vill barnen gärna prata om sina filmupplevelser!

Bokbio konceptet har varit en positiv upplevelse både för vuxna och barn. För mera information om själva Bokbio-projektet gå till www.bokbio.org . Ifall du blev nyfiken på att komma på Bokbio, kontakta ditt närbibliotek och hör dig för!