Finland 100-boktips

Finland 100-boktips för barn

Läs en bok och undersök det hundraåriga Finland! Helmet-bibliotekarierna har plockat ihop barnböcker, som granskar Finland ur olika synvinklar. Bli inspirerad och lär dig något nytt!

ALLMÄNNA VERK

Det här är Finland (Aino Havukainen & Sami Toivonen)

Finska barnbokskändisarna Sixten och Blixten djupdyker ner i Finlands historia, natur, kultur och mycket, mycket mer i den här humoristiska bilderboken. Både stora och små kan njuta av deras galna upptåg och insiktsfulla upptäckter på resan genom vårt land.

Lilla boken om Finland (Markku Yli-Erkkilä)

Finland är midnattssolens, norrskenens och de hundratusentals sjöarnas land. Finländarna älskar rally och bastubad och har konstiga hobbyer. Bokens vackra ritade bilder och träffande texter kryddade med positiv humor presenterar Finland och finländarna.

HISTORIA

Kungsvägen : en resa genom historien till i dag (Carlos da Cruz & Janne Haikari)

Längsmed den historiska postrutten Kungsvägen döljer sig många hemligheter och berättelser. I den här boken reser en gosse från Åland till Viborg för att lära sig om Finlands historia. Under resan upplever han hur Finland har förändrats från stenåldern till i dag. På vägen träffar han allt från drängar till presidenten om delar med sig av sina egna berättelser och detaljer ur vårt lands historia.

Systern från havet (Ulf Stark & Stina Wirsén)

I landet i öster faller bomberna och Sirkka måste ensam resa över havet till några hon inte känner. Där, i landet i väster, bor Margareta. Mellan flickorna växer sakta en okuvlig vänskap fram. Med hjälp av Ulf Starks fina berättelse om längtan och vänskap i krigstid och Stina Wirséns drömmande bilder blir det här en bilderbok att låta sig beröras av.

Nalleresan (Solveig von Schoultz & Tove Jansson)

I Nalleresan behandlas krigsbarnens upplevelser i Sverige i sagans form, då tre dockor och två nallar med pass och kappsäckar i händerna beger sig iväg på den strapatsrika resan från Finland till Sverige för att hitta sina "mammor". Nalleresan kom till då Solveig von Schoultz döttrar Ursa och Rabbi själva var i Sverige som krigsbarn, och von Schoultz började skicka delar av berättelsen över till dem. 

Tsarens galejor (Yvonne Hoffman)

Med hjälp av ett rött bokmärke har Erik tagit sig från nutiden till Stora ofredens tid år 1714. Tsar Peter den stores kosacker plundrar och sprider skräck på landbacken, och på havet försöker den ryska flottan också ta makten. Hinner Erik föra bud om att tsarens skepp är på väg förbi Hangö udd? En spännande djupdykning i Finlands historia som är en del av en Hoffmans serie om det röda bokmärket som gör att man kan resa i tiden.

När vi blev Finland : en berättelse om Finlands ödesstunder (Åsa Tallgren-Backlund, Ulrika Willför-Nyman & Marlene Ahlberg)

En bok om barn och ungdomar under Finlands krig som barn och föräldrar kan läsa tillsammans. En tidsresa genom Finland från svenska tiden till vår nutid skildras med hjälp av personer som stiger fram och berättar om sina upplevelser.

GEOGRAFI

Finland : Republiken Finland (Essi Mäkelä)

Boken om republiken Finland beskriver allsidigt finländarna och deras land. Den ger en inblick i Finlands historia, statsskick, ekonomi, kultur, matkultur, skolsystem, livsstil, geografi och natur, med andra ord en sammansatt överblick över landet och dess invånare.

KULTUR, KONST OCH MUSIK

När månen skrattade : och andra sagor berättade i vårt land (Milena Parland & Alexander Reichstein)

”I detta land bort alltså ett folk av olika härkomst och olika språk…”, så skrev Zacharias Topelius om Finland redan 1875 i Boken om vårt land. I den här boken har sagosamlaren samlat ihop 15 spännande berättelser som gamla och nya invånare i vårt land burit med sig från fjärran länder. Det rytmiska och färgstarka språket lockar till högläsning, men berättelserna går också bra att läsa på egen hand.

Hundbackens Marta och Runeberg (Mauri Kunnas & Tarja Kunnas)

Marta från Hundbacken är Fredrika Runebergs gäst och får i Runebergarnas hem möta viktiga kulturella karaktärer ur Finlands historia, såsom Elias Lönnrot, J.V. Snellman och Zacharias Topelius. Och gissa om de har berättelser att dela med sig av!

Känner du? : barnens Ateneum (Marjatta Levanto & Julia Vuori)

I den här boken får vi bekanta oss med viktiga verk i Ateneums samlingar genom att gå på 5 olika temaexkursioner i konstmuseet. Hur ser glädjen i ut tavlorna som finns där? Och sorgen? Finländska konstnärer och verk tolkas på ett sätt som väcker intresse hos såväl vuxna som barn.

Skogens melodi : i Jean Sibelius fotspår (Katri Kirkkopelto)

Skogens melodi är en fin berättelse om en stor kompositör och hans musik. Boken för oss in på en upplevelsemässig tidsresa in i Jean Sibelius värld med hjälp av bild, text och musik. Med boken följer en skiva, där cellisten Jussi Makkonen och pianisten Nazig Azezian spelar några av Sibelius mest älskade musikstycken.

NATUR

Världsarvets ABC (Anita Storm & Kristina Svels)

Boken utgör en lättläst, lättillgänglig och kortfattad presentation av Sveriges och Finlands gemensamma världsarv Höga Kusten/Kvarkens skärgård. Författarna vill framför allt ge barn och unga en bild av varför området erhållit status som världsarv samt varför man skall bevara arvet till framtida generationer. Världsarvet är utnämnt på geologiska grunder vilket gör att boken inrymmer kunskap om istid och geologiska formationer men även om dess kultur.

Framtidens gran (Heli Laaksonen & Iiris Kalliola)

Framtidens gran är ett verk som blandar fakta och berättelse för barn och unga om granen, skogen och dess betydelse för människan. Boken ges ut som en hyllning till det 100-åriga Finland och skogen som betytt mycket för vårt land.

KLASSIKER

Kalevala : berättad för alla åldrar (Lina Stoltz & Jörgen Hammar)

En lättillgänglig version av Finlands nationalepos som lämpar sig både för högläsning och att läsa på egen hand. Boken är en inbjudan till ett förtrollat land och ett vilt landskap som i tiderna inspirerat till Kalevalas spännande berättelser.

Hundarnas Kalevala (Mauri Kunnas & Tarja Kunnas)

Ett annorlunda sätt att närma sig Kalevala! Hundarnas nationalepos, ett svindlande äventyr, en hjäItesaga i äkta Kunnas-stil. För Iänge, Iänge sen, när värIden ännu var ung, bodde långt borta i Kalevalas trakter det vilda och fria hundfolket. I det mörka Pohjola bodde deras grannar, det hemska och hotfulla vargfolket. Mellan dem levde den lilla men sega kattstammen. Hundar och vargar tävlade om herraväldet i skogarna och häftiga strider utkämpades ofta dem emellan.

De sju hundbröderna : hundaktig version av Aleksis Kivis roman Seitsemän veljestä (Sju bröder) (Mauri Kunnas & Tarja Kunnas)

Aleksis Kivis mästerverk enligt Mauri Kunnas. De sju bröderna från Jukola hade det verkligen inte lätt när de skulle lära sig läsa. Vad var egentligen bäst, att leva fritt i naturens sköte eller på civilisationens villkor bland andra människor? Med den frågan brottades bröderna Juhani, Tuomas, Aapo, Simeoni, Timo, Lauri och Eero. 

I sagolandet. [5] : Trollberget : Sagor om tomtar och troll

I den här sagoantologin finns några väl valda guldkorn ur den finska folksagotraditionen. Bland annat får vi läsa om Bembölingarna, som i Zacharias Topelius Boken om vårt land ännu kallades för Hölmöläiset, och deras konstiga påhitt. Sedan får vi också veta hur Matti lyckades lura stora trollet på hans silver gång på gång…Längre och kortare berättelser för alla åldrar!

Kattburga slott och andra finlandssvenska folksagor (i urval av Anne Bergman & Birgitta Karlsson)

Ett urval finlandssvenska folksagor som samlats in från hela Svenskfinland. Sagorna har upptecknats ur muntlig tradition omkring förra sekelskiftet och finns bevarade i original i Svenska litteratursällskapets folkkultursarkiv.

Myran som for till doktorn (Zacharias Topelius)

I nyutgåva från 2005 med illustrationer av Kristina Segercrantz kan man ta del av Topelius klassiska saga om Myrans strapatsfyllda färd till doktorn i stora staden.

* * *

Boktipsen: HelMet-bibliotekarierna
Sammanfattning: Sissel Ray & Linda Åkerlund
Bild: Finland100/Suvi-Tuuli Kankaanpää