Länktips

Nytta och nöje för skolan på distans

Nyttiga och roliga länktips till lärare och andra som lär ut på distans

Här har vi svenska bibliotekspedagoger på Esbo stadsbibliotek samlat våra favoritlänkar och tips till er som lär ut på distans för en tid framöver. Följ oss även på Facebook på Esbobibban på svenska, där vi dagligen delar tips för läsare och kulturentusiaster i alla åldrar.

Litteratur på distans

Helmets e-bibliotek

https://www.helmet.fi/sv-FI/Ebibban

Helmets E-bibba består av flera olika tjänster för att läsa och lyssna på böcker digitalt för dem som har ett bibliotekskort och en pinkod. När man gör en sökning i den vanliga Helmet-katalogen kan man begränsa sina resultat till e-böcker och snabbt se vad som finns i katalogen.

Polyglutt

https://www.inlasningstjanst.se/tjanster-for-larare/polyglutt-forskola/

En flerspråkig digital bilderboksapplikation som ni just nu kan testa gratis i 30 dagar.

Bokino.se på Instagram

Författare läser högt ur sina egna böcker i Stories, varje kväll kl. 19 svensk tid, även med hashtagen #quarantinereading. På Bokino.se:s webbsida kan man också få tillgång till gratis pyssel (under en begränsad tid) och boktips.

Poddar för barn på Arenan

https://arenan.yle.fi/audio/program/30-197

På YLE Arenan finns många poddar för barn och uppläsningar att njuta av. Till exempel hittar ni här en hel del klipp där Tove Jansson läser sina egna böcker och som nytt tillägg Nelson Tigertass uppläst av författaren Lena Frölander-Ulf.

Barnradion på Sveriges radio

https://sverigesradio.se/barnradion

Här finns intressanta radioprogram riktade till barn samt dramatiseringar av klassiska barnböcker, till exempel Bröderna Lejonhjärta av Astrid Lindgren och Häxorna av Roald Dahl.

Ebban

https://om.ebban.fi/start/

Ett omfattande skolbibliotek på nätet som eleverna får tillgång till via sina egna apparater. Ebban är nu gratis för alla svenska grundskolor i Finland fram till 31.7. Erbjudandet gäller elever i åk 1–9 och även svenska språkbadsklasser i finska skolor. Mera information på deras webbsida.

Bok- och lästips

Helmets läsdiplom

www.lasdiplom.fi

På sidan för Helmets läsdiplom får ni sago- och boktips för olika årskurser på svenska, finska, ryska, engelska och även samiska. Under materialfliken får ni även tips på hur man kan redovisa det man läst för klassen.

De finlandssvenska läsambassadörernas tips

Läsambassadörerna Amanda Audas-Kass och Henrika Andersson tipsar om litteratur för läsare från 0 till 15+ år här: https://www.lasambassadoren.fi/sve/aktuellt/pagang/article-83071-72680-lastips-for-liv-i-karantan

Följ även De finlandssvenska läsambassadörerna på Facebook. Där hittar ni bland annat deras läsutmaning Survival läs-kit som ni kan låta er inspireras av.

Boktips på Instagram

Här är några av våra favoritkonton som behandlar barn- och ungdomslitteratur på Instagram. Här får ni boktips och kanske också möjligheten att delta i en tävling!

@normkreativa_barnbocker

@barnensboktips

@thelittlefriend

@tobias.boktipsar

@ebbansinsta

@bokino.se

@turtschaninoff (Författaren Maria Turtschaninoff håller frågestund på tre språk i stories)

@lasambassadorerna

Annat roligt och nyttigt program

Sydkustens ordkonstskolas ordkonstövningar

Sydkustens ordkonstskola har samlat ihop ordkonstövningar som man kan göra även när man inte kan träffas i grupp här: https://ordkonst.fi/sv/start/article-142298-72747-ordkonstovningar-pa-distans?fbclid=IwAR1vWhOSkNzsDCXu9hgD0oaonzxOCsEVuMj8Nv3sRLVV-Lhy2LBuXL-zCUw

Informationssökning med Helmets lilla läsutmaning 2019

https://www.helmet.fi/sv-FI/Barn/Bibban_just_nu/Hitta_bocker_till_Helmets_lilla_lasutman(191341)

Vi har satt ihop en informationssökningsutmaning som kan göras på helmet.fi och som baserar sig på Helmets lilla läsutmaning 2019. Damma av förra årets läsutmaning och utför uppgifterna tillsammans med klassen.

Ut på rast med Nora Gullmets på YLE Arenan

https://arenan.yle.fi/1-50482174

Läraren Nora Gullmets gör tillsammans med sin man Johan Gullmets utfärder i skogen på rasten och hittar på program för hela familjen.

Tips och text: Sara Norlund-Laurent, Sissel Ray, Ida Söderlund & Julia Wickholm

Bild: Sissel Ray