esbo

Sommarens läsbingo- rapport

I somras hade biblioteken i HelMet-området en gemensam satsning där vi ville uppmuntra skolelever att fortsätta läsa även under sommarlovet.

Sommarens läsbingoblanketter lanserades i slutet av maj.  Man kunde antingen skriva ut sin egen läsbingo på nätet, eller hämta en på närmaste Helmet-bibliotek! För varje läst bok fick man kryssa för en ruta i bingoblanketten. Det gällde att läsa i en bil, vid vatten, hos en kompis, en spännande bok osv. Små roliga utmaningar!  Med fem lästa böcker fick man man bingo!

Kampanjen avslutades i slutet av augusti.  Inom hela Helmet returnerades 663 blanketter av vilka ca 200 svenskspråkiga!

Bland alla som returnerat sin bingoblankett lottade vi ut böcker. 

Joakim, 8 år,  är en av årets vinnare. Han kommer från Helsingfors. På sin fritid tycker Joakim om att spela badminton. Han tycker om att läsa också och några av favoriterna just nu är böckerna om Kapten Kalsong, Harry Potter och serien Riddarskolan. Joakim tycker att det är viktigt att det finns bilder i de böcker han läser. Som tur är finns det många bilder i den nyutkomna boken ”Fängelsemysteriet” av Martin Widmark som Joakim fick som pris.

Pinja, som går i trean, är en av vinnarna i Vanda. Hon älskar djur och idrottar mycket på sin fritid. Hon fick några frågor om läsbingot som hon fick svara på:

Var det svårt att hitta en hängmatta? - Nej, för vi har en på vår bakgård. Jag fick den i födelsedagspresent av mina föräldrar.

Var läser du allra helst? - I soffan.

Vilken av de böcker som du läste i somras rekommenderar du till andra barn? - Lasse-Maja böckerna av Martin Widmark.

Vivi är en av vinnarna i Esbo. Hon går i trean och besöker biblioteket en gång i veckan, där hon lånar böcker både på svenska och finska. Hon läser gärna på vardagskvällar och veckoslut. Vivi tycker om att läsa detektivböcker och hästböcker t.ex. Sigge-serien. Den bästa boken hon läste under sommarlovet var April, april Sigge av Lin Hallberg. Just nu läser hon Kultasiipien keijukoulu; Rohkeus koetuksella.

I Grankulla deltog klass 3b i Granhultsskolan flitigt i sommarens läsbingo. Klassläraren Marianne Pentti berättar om sin klass erfarenheter:

Av klassens elever (20 st), fyllde över 2/3 i läsbingot. Alla tyckte att det var roligt och att bingon hade ökat deras läsande under sommarlovet. För egen del tyckte jag att det var bra med någonting konkret för uppmuntrande av läsande under lovet. Annars blir det mest att tjata på.
Endel elever tyckte att några rutor var svåra att utföra, men det flesta lyckades ändå med att få åtminstone en bingorad.
Favoritböcker är bl.a.: Kapten Kalsong, Tsatsiki-serien, Harry Potter böcker och LasseMaja- serien
.

I klassen har vi läst högt boken "Berättelsen om den blå planeten" av Andri Snaer Magnason och eleverna vill uttryckligen rekommendera boken som de tyckte var superbra.

Med facit i hand kan vi konstatera att Sommarens läsbingo var väldigt lyckat. Det blir säkert favorit i repris nästa sommarlov igen. Men vi ska inte gå händelserna i förväg, vi har ju både jullov, sportlov och påsklov före det!