Fantasybussen 680

Varning för onda fantasyskapelser! Digibussen på besök i Sökövikens skola

”Bor ni här? Var kan man köpa en sådan här buss? Och vem är Rick Russell?” Det var några av frågorna som elever i åk 7 i Sökövikens skola ställde när de deltog i en lite ovanlig lektion i engelska i biblioteksbussen Välkky i december 2015.

Esbo stadsbiblioteks s.k. digibuss Välkky kan med enkla medel förvandlas till något annat än en vanlig biblioteksbuss. I december dekorerade vi bussen med tyger, drakar, smycken, en spåkula och engelskspråkig fantasylitteratur och åkte i väg till Sökövikens skola. Med oss hade vi en digital version av Schildts & Söderströms läromedel i engelska ”Far and beyond” och tio iPaddar utrustade med olika appar. Under två gråa torsdagar bjöd vi in alla sjuor fördelade på åtta grupper och testade att hålla en lite annorlunda lektion.

Eleverna klev in i den varma bussen till tonerna av musiken från ”Lord of the Rings” och ett grönaktigt sken. ”Bor ni här?” var det någon som undrade. ”Var kan man köpa en sådan här buss? Jag vill också ha en!” var en annan kommentar.

IMG_0589.JPG

Läromedlet som vi fick testa handlar bl.a. om resor och möten och vi valde att arbeta kreativt och med utgångspunkt i en genre som ger stora friheter, nämligen fantasy. Eleverna fick i uppdrag att skapa en ond fantasykaraktär med hjälp av en namngenerator och en kollage-app och de tog sig an uppgiften fördomsfritt och entusiastiskt. 

Sen lyssnade vi på en text ur det digitala läromedlet som slutar med att huvudpersonen Rick hittar en lönndörr och undrar vad som döljer sig bakom den ­– och det var förstås de onda karaktärerna som eleverna strax innan skapat. Deras sista uppgift blev att skriva ett mejl till Rick och varna honom för de farliga karaktärerna. Rick fick ta emot många mejl om bl.a. onda alver, en galen man som manipulerar folk genom att sjunga eller om en dvärg som varit hungrig i 69 år. Så här fantastiskt avslutar en elev sitt mejl:

Farewell Rick, i hope well meet face to face one day. You probably have some questions and i have answers to them, so don't enter Astorn.

Tack till Schildts & Söderströms, till lärarna i Sökövikens skola och framför allt till eleverna som delade med sig av sina fantasier!

Text: Mikael & Sara
(Sello & Entresse)

Med oss hade vi teknik- och fantasykunnige Toni som chaufför och IT-stöd

IMG_0312.JPG