Läs- och Sagodiplom


Läsdiplomet och boklistor

Vad är Läsdiplomet för något?

Är du i behov av läsinspiration? Saknar du ibland lite uppmuntran och tycker att du behöver sporras lite? Känner du att du önskar tips på bra böcker och är du i så fall redo att smaka på olika sorters böcker? I så fall är Helmet-bibliotekens läsdiplom något för dig.

Idén med läsdiplomet är att öka läslusten hos bokentusiasten och erbjuda bra böcker i olika genrer och med olika teman. På boklistorna finns såväl nyutkommen barn- och ungdomslitteratur som gamla favoriter och klassiker. Boklistorna är uppdelade enligt läsarnas ålder och är totalt fyra till antalet. De riktar sig till barn i åk 1–2, 3–4, 5–6 och 7–9. Alla som avlägger diplomet får ett hederspris dvs ett diplom.

Även om du inte vill avlägga läsdiplomet enligt konstens alla regler lönar det sig att ta en titt på boklistorna för du hittar en massa bra boktips där och listorna uppdateras årligen.

Så här går det till:

Välj det diplom som riktar sig till din årskurs. Läs igenom alla boklistorna. Bestäm dig för vilka tio böcker du önskar läsa och välj också några extra alternativ ifall de böcker du helst vill läsa är utlånade på biblioteket eller svåra att få tag på. Kontrollera också ifall det finns begränsningar i ditt diplom (om en bok måste höra till en viss kategori, till exempel ”På vers”). Sen är det bara att sätta i gång och läsa. Skriv upp vilka böcker du har läst på den här listan. När listan är klar hämtar du den till biblioteket och där ser vi till att du får ditt diplom.

Diplomet kan du avlägga på egen hand, i skolan eller med hjälp av en förälder eller en bibliotekarie. Många skolor använder läsdiplomen i undervisningen, men också om din skola inte gör det kan du be din lärare om hjälp att avlägga diplomet. Det lönar sig att komma överens om hur du ska redogöra för de böcker som du läst. Ska du till exempel skriva en läsdagbok eller berätta om böckerna på något sätt?

Du kan läsa böckerna under vilken tid på året som helst, men i skolsammanhang delas diplomen ut på vårfesten.

Om du önskar mer information om läsdiplomen får du veta mer vid varje enskilt Helmet-bibliotek.

Ta kontakt

Är det något du vill fråga oss om? Skicka i så fall ett mejl till någon av oss:

Helsingfors: helsingfors@läsdiplom.fi
Esbo: esbo@läsdiplom.fi
Grankulla: grankulla@läsdiplom.fi
Vanda: vanda@läsdiplom.fi


Sagodiplomet och boklistor

Vad är Sagodiplomet för något?

Är du och ditt barn eller din grupp i behov av läsinspiration? Vill ni ha tips på bra böcker att läsa högt och tillsammans? Är ni redo att smaka på olika sorters böcker? I så fall är HelMet-bibliotekens sagodiplom något för er.

Med sagodiplomet vill vi uppmuntra och öka läslusten hos barn i daghemsåldern eller åldern 0–6 år samt deras pedagoger och familjer. Framför allt vill vi betona vikten av att läsa tillsammans med barnen som ännu inte lärt sig läsa själva eller är nybörjare ännu. Idén är att plocka fram bra böcker i olika genrer och med olika teman, både nyutkomna barnböcker och gamla favoriter och klassiker. Diplomet är indelat i kategorierna: Favoriter och klassiker, Sagor, Högläsningsböcker, Bilderböcker och Dikter, rim och ramsor.

De familjer och grupper som avlägger sagodiplomet kan själva skriva ut Läsmåsens botten och använda det till att anteckna de lästa böckerna på. Då tio (10) böcker är lästa kan du avhämta ett sagodiplom från biblioteket samt en krona till din Läsmås. Sagodiplomet kan avläggas som ett gemensamt gruppdiplom eller för en enskild läsare. I så fall får läsaren ett diplom med sitt eget namn. Även om du inte vill avlägga diplomet enligt konstens alla regler lönar det sig att ta en titt på boklistorna för där hittar du en massa lockande lästips.

Så här går det till:

Klicka in dig på sidan läsdiplom.fi och välj Sagodiplom för familjer och grupper. Läs igenom alla boklistorna. Bestäm dig för vilka tio böcker du önskar läsa och välj också några extra alternativ ifall de böcker du helst vill läsa är utlånade på biblioteket eller är svåra att få tag på. Sen är det bara att sätta i gång och läsa. Skriv upp vilka böcker du har läst på Läsmåsen (eller den här listan). När listan är klar hämtar du den till biblioteket som ser till att du får ditt diplom samt ger en krona till din Läsmås.

Du kan läsa böckerna under vilken tid på året som helst och diplomet får du med dig när du hämtar listan till biblioteket.

Ta kontakt

Är det något du vill fråga oss om? Skicka i så fall ett mejl till någon av oss:

Helsingfors: helsingfors@läsdiplom.fi
Esbo: esbo@läsdiplom.fi
Grankulla: grankulla@läsdiplom.fi
Vanda: vanda@läsdiplom.fi