Med småbarn på biblioteket

Behöver du en plats på stan där du och din baby eller ditt lilla barn kan gå för att för att fördriva tiden? På biblioteket är barn är alltid välkomna. Här är åtta skäl att komma till biblioteket med ett barn.

1. Det finns inget köptvång på biblioteket. Du och ditt barn kan stanna just så länge det passar er. Biblioteket arrangerar evenemang som är särskilt riktade till barn, men du och ditt barn är välkomna när som helst. Ni kan komma för att fördriva tiden och ta det lite lugnt. Om ni vill kan ni gärna söka fram något att läsa eller att titta på, eller varför inte färglägga eller rita en rolig bild. 

2. Biblioteket är en skattkammare för ett barn som håller på att upptäcka böckernas värld. Biblioteket har böcker för alla, både för babyn och för äldre barn i alla åldrar. Personalen hjälper mer än gärna och rekommenderar böcker som kanske passar just ditt barn.

3. De flesta bibliotek har en lekplats där det också finns en hel del annat än böcker. Lekplatsen är tänkt för barn i alla åldrar. För barn som vuxit ur babyåldern finns det t.ex. brädspel som hela familjen kan spela i biblioteket eller hemma. En del bibliotek har särskilda datorer eller surfplattor för barnen. Också de barn som inte kan lära känna olika medier hemma, kan göra det på biblioteket. Innehållet är dessutom tryggt. Förutom spel finns det t.ex. ritprogram i många apparater. Utbudet varierar från bibliotek till bibliotek.

4. Du behöver inte oroa dig för att din baby är högljudd. Man behöver inte vara tyst som en mus i ett bibliotek, vanliga ljud som hör till livet, hör också hemma på ett bibliotek. De flesta bibliotek har särskilda tysta rum för arbeten som kräver koncentration och lugn och ro.

5. Du får äta din matsäck och mata ditt barn, bara du ser till att du inte kladdar och skräpar ner. Vissa bibliotek har t.o.m. en mikrovågsugn där du kan värma mat åt din baby. Fråga personalen i ditt eget bibliotek om tjänsterna.

6. Biblioteken är oftast tillgängliga för t.ex. barnvagnar. Du kan kontrollera detta på bibliotekets webbsida. 

7. Biblioteket har evenemang som är särskilt riktade till barn, Alla evenemang är avgiftsfria och det behövs ingen förhandsanmälning, om det inte påpekas särskilt. Programmen för småbarn arrangeras oftast mitt på dagen, men vissa bibliotek kan också ha sagostunder på kvällen. Alla evenemang för barn, t.ex. sagostunderna, stunderna med babypoesi, nätterna då barnens mjukisdjur får övernatta på biblioteket och filmföreställningarna för dem som rör sig tillsammans med en baby (Babykino), hittar du på bibliotekets evenemangskalender och på sidorna för Barn. De evenemang som är särskilt planerade för babyer finns här. Du kan framföra önskemål om sagostunder eller andra evenemang. Du kan också själv arrangera ett evenemang på biblioteket.

8. Också ett mycket litet barn kan få ett eget bibliotekskort. Oftast får barnet ett eget kort då hen kan läsa en aning, men t.o.m. en baby kan få ett eget kort.

Text: Iina Soininen och Annu Peltoniemi
Översättning: Susanna Söderholm
Bild: Helsingfors stadsbibliotek

Läs mera: