Nytta och nöje för skolan på distans

Här har vi svenska bibliotekspedagoger på Esbo stadsbibliotek samlat våra favoritlänkar och tips till er som lär ut på distans för en tid framöver. En del av tipsen lämpar sig också utmärkt för familjer som behöver lite omväxling i hemmalivet!

Följ oss även på Facebook på Esbobibban på svenska, där vi dagligen delar tips för läsare och kulturentusiaster i alla åldrar. Vi uppdaterar även den här artikeln kontinuerligt.

Litteratur på distans

Helmet e-bibban

Helmets e-bibban består av flera olika tjänster för att läsa och lyssna på böcker digitalt för dem som har ett bibliotekskort och en pinkod. När man gör en sökning i den vanliga Helmet-katalogen kan man begränsa sina resultat till e-böcker och snabbt se vad som finns i katalogen. Helmet e-bibban.

Polyglutt

Polyglutt är en flerspråkig applikation med digitala ljud- text- och bilderböcker, som skolor just nu kan testa gratis i 30 dagar. Polyglutt finns både för förskolor och skolor.

Godnattsagor på Instagram

Författare läser högt ur sina egna böcker på @BonnierCarlsen Instagram-stories, varje kväll kl. 19 svensk tid. Projektet, som startade på Bokino.se:s Instagramkonto, går också under hashtagen #quarantinereading. På Bokino.se:s webbsida kan man också få tillgång till gratis pyssel (under en begränsad tid) och boktips.

Poddar för barn på Arenan

På YLE Arenan finns många poddar för barn och uppläsningar att njuta av. Till exempel hittar ni här en hel del klipp där Tove Jansson läser sina egna böcker och som nytt tillägg Nelson Tigertass uppläst av författaren Lena Frölander-Ulf. Poddar för barn på Arenan.

Barnradion på Sveriges radio

Här finns intressanta radioprogram riktade till barn samt dramatiseringar av klassiska barnböcker, till exempel Bröderna Lejonhjärta av Astrid Lindgren och Häxorna av Roald Dahl. Barnradion på Sveriges radio.

Ebban

Ett omfattande skolbibliotek på nätet som eleverna får tillgång till via sina egna apparater. Ebban är nu gratis för alla svenska grundskolor i Finland fram till 31.7. Erbjudandet gäller elever i åk 1–9 och även svenska språkbadsklasser i finska skolor. Mera information på deras webbsida Ebban.

Epic

Epic is an English language digital library that is free for librarians and teachers and available for a subscription price for parents. Epic offers free home-use to students via teacher’s accounts through June 30, 2020 and parents can try Epic for free for 30 days.

Bok- och lästips

Helmets läsdiplom

På sidan för Helmets läsdiplom får ni sago- och boktips för olika årskurser på svenska, finska, ryska, engelska och även samiska. Under materialfliken får ni även tips på hur man kan redovisa det man läst för klassen. NYTT FÖR VÅREN: Nu kan ni även avlägga Helmets E-diplom, med böcker från olika e-boktjänster. Diplomlistorna kan även användas som utmärkta tipslistor i e-boksdjungeln. 

De finlandssvenska läsambassadörernas tips

Läsambassadörerna Amanda Audas-Kass och Henrika Andersson tipsar om litteratur för läsare från 0 till 15+ år. Den finlandssvenska Läsambassadören. 

Följ även De finlandssvenska läsambassadörerna på Facebook. Där hittar ni bland annat deras läsutmaning Survival läs-kit som ni kan låta er inspireras av.

Boktips på Instagram

Här är några av våra favoritkonton som behandlar barn- och ungdomslitteratur på Instagram. Här får ni boktips och kanske också möjligheten att delta i en tävling!

@lasrorelsen : Läsrörelsen bjuder på dagliga tipspaket som har med läsning att göra

@normkreativa_barnbocker

@barnensboktips

@thelittlefriend

@tobias.boktipsar

@ebbansinsta

@bokino.se

@turtschaninoff : Författaren Maria Turtschaninoff håller frågestund på tre språk i stories

@lasambassadorerna

Annat roligt och nyttigt program

Bibban hemma: Seppo.io-spel för barn i åk 1–4

Bibban hemma-spelet passar för barn i lågstadieåldern och kan spelas självständigt hemma. Spelet kan också användas som en del av distansundervisningen. I det här spelet börjar du morgonen med att fundera kring medier och fortsätter med små roliga uppgifter. Du får grunda ditt eget bibliotek, prata med en virrig  farbror och ge boktips åt dina leksaker. I många av uppgifterna ska man ta bilder, så det lönar sig att spela spelet på en smarttelefon. Du kan spela spelet på Seppo med koden 61E3C4.

Sydkustens ordkonstskolas ordkonstövningar

Sydkustens ordkonstskola har samlat ihop ordkonstövningar som man kan göra även när man inte kan träffas i grupp. Sydkustens ordkonstskolas ordkonstövningar.

Informationssökning med Helmets lilla läsutmaning 2020

Leta reda på böcker till . Här har vi samlat några uppgifter som hjälper er hitta böcker till de olika utmaningspunkterna och samtidigt lär er lite om hur man söker efter böcker på helmet.fi.

Ut på rast med Nora Gullmets på YLE Arenan

Läraren Nora Gullmets gör tillsammans med sin man Johan Gullmets utfärder i skogen på rasten och hittar på program för hela familjen. Ut på rast med Nora Gullmets.

Tipsen kommer från Helmets svenska bibliotekarier

Text och bild: Sissel Ray