Bokbussen Stooris illustratör Riku Ounaslehto inspireras av fantasivärldar

Illustratören, mönsterdesignern och grafikern Riku Ounaslehto, född i Rovaniemi och bosatt i Helsingfors, har designat sagolika illustrationer till Helsingfors nya bokbuss Stoori. Att designa illustrationer och mönster är ett drömjobb för Ounaslehto, som är utbildad bildartesan och grafiker. Hans stil är full av detaljer, och hans favoritmotiv är djur och växter, som det finns massor av även i Stooris illustrationer.

Att skapa illustrationer för bokbussen var en intressant utmaning för Ounaslehto.

”Det här är ett av mina största arbeten, fastän mina bilder har använts på stora reklambanner och jag har målat ett par muralmålningar i Rovaniemi. Det är fantastiskt att tänka att illustrationerna hela tiden åker omkring i staden.”

Inspirationen till Stooris illustrationer kommer från många olika slags barnlitteratur, som fascinerar såväl barn som vuxna. Utöver barnlitteratur inspireras han också av Hayao Miyazakis animationer. I illustrationerna på bokbussen ville Ounaslehto sammanföra barnlitteraturens och animationernas fantasivärldar med en urban stadsnatur.

”Miljön hänvisar till den havsnära huvudstadsregionen. På dörrsidan får man bekanta sig med växternas värld genom att läsa på en surfplatta. Den andra sidan visar upp drömmar om att flyga. Gårdens djur med intresse för böcker får obemärkt sällskap av apor, och till slut märker man att det också sitter vidunderliga fantasifigurer bland dem”, berättar Ounaslehto om bilderna i Stoori.

Biblioteket är en plats som står nära illustratörens hjärta.

”Biblioteket är ibland som en förlängning av vardags- eller arbetsrummet. Jag har redan i åratal gått till biblioteket för att jobba när jag har behövt ett litet miljöombyte. Förutom att låna använder jag också andra tjänster ibland. Mitt nästa projekt är att spara ett par gamla hemvideor från min barndom i ett nyare format, och det kan jag göra på biblioteket.”

Den unge illustratören har redan hunnit med mycket under sin karriär: förutom Stoori har Ounaslehto bland annat designat ett mönster för Walt Disney Company, julskyltning för Stockmann samt ett mönster för festsäsongen för Nationaloperan- och baletten. Framtiden bär också löfte om mycket intressant.

”Nu i höst och efter årsskiftet har jag många fantastiska grejer på gång, som är hemliga ännu ett tag. En liten kollektion av nya mönster blir snart klara. Dessutom designar jag en unik tapet till en väns hus!”

Världen i Riku Ounaslehtos illustrationer och mönster öppnar sig också via hans favoritböcker.

”Tolkiens fantasivärld svepte mig med sig när jag var liten, Bilbo – En hobbits äventyr är bra att börja med. Jag har en bok som är illustrerad av Tove Jansson, en annan av mina favoriter som illustratör, författare och bildkonstnär. En äldre pärla inom barnlitteraturen, som jag upptäckte för ett par år sedan, är Jukka Parkkinens Korppi-romaner, som jag har en samling av. Jag samlar också på böcker om fåglar, eftersom de är mina favoritdjur.”

De böcker som Ounaslehto rekommenderar kan du reservera och hämta ut exempelvis i den splitternya bokbussen Stoori!

Läs mer om bokbussen Stoori >

Reservera Bilbo – En hobbits äventyr i Helmet >

Text: Soila Leppäkangas

Bild: Riku Ounaslehto