aleppo

På besök i en annan verklighet

Grankulla stadsbibliotek fick äran att bevittna en rad unika evenemang i månadsskiftet oktober-november. Då kom de finska och svenska niondeklassisterna till biblioteket för att få uppleva hur det skulle kännas om det var krig hos oss också.

Varje evenemang började med ett föredrag om vad flyktingskap innebär och vad det betyder för vanliga människor som försöker överleva krig. Pia Rinne från Finska Missionssällskapet hade hand om denna bit vid de svenska evenemangen.

Efter det kunde var och en med hjälp av sin egen telefon och stadens virtual reality-glasögon ta ett steg in i Helsingfors centrum för en stund. Videon Aleppo Helsinki 360 3D, som finns på Youtube, visar hur det kunde se ut och kännas om Helsingfors skulle bombas.

Det mest känslofulla inslaget var när unga som tvingats fly Aleppo i Syrien berättade om sina erfarenheter med hjälp av bilder och video. Verkliga bilder och berättelser ur de ungas liv - hem, skolvägar, butiker och andra platser som varit viktiga för dem - visade den handgripliga verkligheten före och efter kriget. Krigets meningslöshet blev påfallande konkret när historien berättades av någon som upplevt det själv.

De unga som deltog i evenemangen satt tysta och lyssnade intensivt på berättelserna utan att förlora intresset en enda gång.

På torsdagen den andra november ordnades också ett tillfälle för allmänheten att prova på glasögonen.

Text: Janne Blomqvist
Översättning: Maria Grundvall