Äänikirjat

Naxos Spoken Word, ett kompliment till Helmets e-boksamling

Naxos Spoken Word -tjänsten ökar Helmet-bibliotekens utbud av e-ljudböcker med ett tusental titlar. Tjänsten innehåller främst engelska e-böcker och dramer men också i någon mån litteratur på franska, tyska och portugisiska. I Naxos Spoken Word finns såväl skön- som facklitteratur, bl.a. klassiker, memoarer, affärslitteratur och språkkurser.

Bland ljudboksuppläsarna finns flera kända skådespelare. Hur skulle det vara att lyssna på Benedict Cumberbatch och Ian McKellen i dramaversionen av William Shakespeares The Tempest?

I Naxos Spoken Word kan det samtidigt vara inskrivna 20 personer. En liten del av titlarna går ändå inte att lyssna på i Finland på grund av upphovsrättsliga skäl.

Logga in i Naxos Spoken Word Library

Naxos Spoken Word fungerar också på mobilen

Ljudböcker i Naxos Spoken Word lyssnar du på datorn, surfplattan eller smarttelefonen. Ljudböckerna lyssnar du i princip på som streamade, via en fortlöpande nätanslutning.

För användare av smarttelefoner och surfplattor med operativsystemet Android rekommenderar vi den nyaste versionen av webbläsaren Chrome. På Windows-telefonerna fungerar tjänsten med Internet Explorer. På datorn rekommenderar vi den nyaste versionen av Explorer-, Chrome-, Firefox- eller Safaris webbläsare. Webbläsaren kräver stöd för Flash. Mera detaljerade tekniska krav hittar du på Naxos Spoken Word Librarys FAQ-avsnitt.

På iOS-enheter kan tjänsten användas med en NSWL-applikation, som du hittar i App Store. På applikationen kan du spara ljudböcker som går att lyssna utan webbförbindelse. Skriv in dig med följande lösen:

Användarnamn: HelsinkiLibMM

Lösenord: HelsinkiLibMM

Det är ännu inte möjligt att skapa personliga lösenord. För enheter med Android finns det tyvärr ingen mobilapplikation.

Fortsätt lyssna med hjälp av bokmärke

När du hittat en intressant ljudbok i Naxos Spoken Word Library kan du välja mellan att lyssna på ett avsnitt åt gången eller hela ljudboken (select all). Om du vill fortsätta lyssnande senare kan du sätta ett bokmärke i ljudboken genom att klicka på bokmärkessymbolen. Märket kommer i början på det avsnitt du lyssnade på när du satte bokmärket.

Du kommer åt din bokmärken via fliken Bookmarks. Märk ändå att förutom dina bokmärken, så syns i tjänsten bokmärken som alla övriga Helmet-användare lagt till.

När du slutat lyssna, logga då ut ur Naxos Spoken Word eller stäng NSWL-applikationen i din enhets cacheminne, så att licensen blir ledig för nästa lyssnare.

Mera digitala inspelningar

I Ellibs hittar du hundratals finska e-ljudböcker, i Elib tiotals svenska e-ljudböcker och i OverDrive-samlingen mera utländska e-ljudböcker. Du hittar e-ljudböckerna genom att bläddra i våra e-boksamlingar på Ellibs-, Elibs- eller OverDrives-sidor.

Läs mera om e-bokstjänsterna

Kom också ihåg de övriga Naxos-tjänster som biblioteket erbjuder; tre musiktjänster och en videotjänst. Läs mera om nätmusiken.

Text: Laura Kärpijoki

Översättning: Ylva Uotila

Bild: Helsingfors stadsbibliotek