Kvarnbäckens helt förnyade bibliotek har öppnats

Biblioteket har sammanfogats med det invidliggande invånarutrymmet och är tre gånger större än tidigare. Nu har biblioteket mer utrymme för skönlitteratur, en förnyad barnavdelning och det erbjuder mångsidiga tjänster för stadsborna.

Biblioteket vid Kvarnbäckens köpcentrum har genomgått en fullständig metamorfos. Biblioteket, som tidigare befann sig i ett litet hörnutrymme har utvidgats till invånarutrymmet som låg intill. Hela biblioteket är renoverat och består nu av totalt 450 kvadratmeter, vilket är tre gånger mer än tidigare.

I det förnyade biblioteket finns en betydligt mer omfattande avdelning för skönlitteratur än förut, ungdomslitteratur, tidningar och fackböcker. På invånarnas önskemål har man nu satsat på bibliotekets barnavdelning: Den nya barnavdelningen har tagit över hela det tidigare bibliotekets yta, ungefär en tredjedel av bibliotekets utrymmen.

Kvarnbäcksborna har omedelbart tagit det nya biblioteket till sitt eget.

”Biblioteket har varit öppet sedan förra veckans måndag och kvarnbäcksborna har redan tagit huset till sitt eget. Särskilt barnavdelningen har varit ett tydligt efterlängtat tillskott till bibliotekets tjänster i Kvarnbäcken. Det varit liv i luckan med allt från babyträffar till skolelevers besök genast efter att dörrarna slogs upp”, berättar bibliotekschef Anu Satukangas.

Goda möjligheter till arbete och hobbyverksamhet finns det också. I biblioteket finns kundapparater, bärbara datorer att låna, ett mötesrum att boka samt ett musikrum där man kan sjunga och spela. Invånarlokalens kök har bevarats som en del av biblioteket. Det kommer i fortsättningen att kunna användas av dem som bokat möteslokalen, och planerna är att använda köket också för gemensam verksamhet med områdets invånare.

”Vi har redan planer på att ordna matlagningskurser, ungdomsverksamhet och till exempel baka pepparkakor med barnen när julen kommer. Även om biblioteket fortfarande är kompakt kan vi erbjuda mångsidiga tjänster och gemensamma aktiviteter för kvarnbäcksborna. Vi vill att vårt bibliotek ska bli Kvarnbäckens egen mötesplats”, fortsätter Satukangas.  

Mötesrummet kan bokas via tjänsten Varamo från och med 1.11. Lokalerna kan i framtiden också användas på egen hand på morgonen och kvällen kring bibliotekets egentliga öppettider. Kunderna kommer att informeras separat om inledande av egen användning av biblioteket.

”Staden stärker kulturtjänsterna i förorterna. Vi vill särskilt se till att barnen har möjlighet att ta del av kultur. Utvidgningen av Kvarnbäckens bibliotek och betoningen på barnfamiljer har redan efter de första dagarna framstått som en lyckad förbättring på området”, säger Paavo Arhinmäki, biträdande borgmästare för kultur- och fritidssektorn.

Öppningsfest på Kvarnbäckens bibliotek firas 13.10

Det utlovas festprogram för såväl barnfamiljer, unga som äldre. Vid invigningsfestligheterna talar bibliotekschef Anu Satukangas och biträdande borgmästare för kultur- och fritidssektorn Paavo Arhinmäki. I programmet ingår också en beställningsdikt till Kvarnbäckens bibliotek framförd av scenpoeten Juho Kuusi, Maltti och Valtti som är bekanta från barnprogram och på kvällen blir det afterwork i takt med en DJ.

Programmet för hela öppningsveckan > (på finska)

Bild: Daniel Leiviskä