Lär känna e-biblioteket

Som låntagare vid Helmet-biblioteken kan du när som helst och var som helst avgiftsfritt läsa eller lyssna på e-böcker och e-ljudböcker, musiktjänster och nätkurser. Du behöver ett Helmet-bibliotekskort med PIN-kod, en mobil apparat eller en dator, samt nätförbindelse.

Böcker och ljudböcker

Du har tre tjänster som erbjuder e-böcker och e-ljudböcker till ditt förfogande. I tjänsterna Ellibs och OverDrive finns skönlitteratur och faktaböcker för både vuxna och barn. De är i huvudsak på finska, svenska och engelska. I tjänsten Naxos Spoken Word Library hittar du ljudböcker och hörspel på engelska.

Här hittar du e-böckerna och e-ljudböckerna

Tidningar

Du kan läsa digitala e-tidningar och tidskrifter via tre olika tjänster.

Du kan när du vill läsa tiotals inhemska tidskrifter på din egen apparat. Det går också att läsa utländska dagstidningar och tidskrifter när helst det passar dig. Du har tillgång till tusentals tidningar från hela världen på olika språk.  Du kan läsa de utländska tidningarna på webbläsaren eller via tjänsternas mobilappar.

Du kan läsa inhemska dagstidningar på bibliotekens datorer eller på din egen apparat via bibliotekets trådlösa nätverk.

Här hittar du e-tidningarna

Musik

Till ditt förfogande står tre musiktjänster från leverantören Naxos. Tjänsterna innehåller klassisk musik, världsmusik och jazz. Utbudet växer kontinuerligt.

I Medici.tv hittar du dessutom videoupptagningar från konserter, operor och balletter, samt dokumentärer och undervisningsmaterial.

Här hittar du Naxos-tjänsterna

Här hittar du Medici.tv-tjänsten

Nätkurser

På en nätkurs kan du lära dig språk eller om musik. På en kurs via tjänsten Promentor kan du lära dig finska, engelska, svenska, spanska, tyska eller ryska. Tjänsten Lingonet har kurser i finska.

På videokurserna i tjänsten Rockway kan du lära dig att spela instrument, att sjunga och om ljudinspelning. Det finns tiotals olika kurser både för nybörjare och för längre hunna. Alla kurser är på finska.

Här hittar du Naxos-tjänsterna

Här hittar du musikkurserna

Foto: Maarit Hohteri / Helsingfors stad