Lippulaivabiblioteket öppnades i Esboviken 31.3

Modellbibliotek för hållbar utveckling

Lippulaivabiblioteket, det femte regionbiblioteket i Esbo, öppnades 31.3. Biblioteket som fungerar i köpcentrum Lippulaiva för med sig ett bibliotek med mångsidiga tjänster och långa öppettider åt invånarna i Esboviken. Man har tillsammans med invånarna utformat biblioteket till en exceptionellt särpräglad biblioteksupplevelse, som på ett nytt sätt förverkligar hållbar utveckling i offentliga utrymmen.

- Vi vill erbjuda alternativ till den traditionella skandinaviska stilen för offentliga utrymmen. Nya offentliga projekt kan tillsammans med invånarna förverkliga hållbar utveckling på ett personligt sätt, berättar kundbetjäningschef Juha Kortesluoma.

Med hjälp av återbrukade möbler, naturnära material och färgkombinationer skapar man biblioteket till en egen värld som avviker från köpcentrumet, som speglar den lokala identiteten. Esbovikens natur och skärgård har inspirerat inredningen, och i biblioteket kan man hitta möbler från till exempel Sökö bibliotek och en nattklubb i Esboviken. Bibliotekets entré är dekorerad med en fantasikarta över Esboviken som gjorts tillsammans av författaren Ilkka Auer från Sökö och Meritori alakoulu.  

Bibliotekets interiör har planerats av KVA Arkkitehdit, och det återbrukade möblemanget har förverkligats i samarbete med Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus. F-inno Oy har förverkligat de måttbeställda biblioteksmöblerna.

Biblioteket fullbordas även efter öppnandet

För att säkerställa den ambitiösa visionen så byggs biblioteksutrymmet även efter öppnandet, och bibliotekets samlingar och tjänster fullbordas under våren. Det kommer över 75 000 exemplar som kan lånas till det nästan 3000 kvadratmeter stora biblioteket och man har satt ihop en tidningssamling enligt invånarnas önskemål.

Skulle du vilja laga mat i det gemensamma köket? Bekanta dig med det nya bibliotekets utrymmen!

Det finns också tillgängligt olika av invånarna namngivna utrymmen för fritidsaktiviteter och arbetande, som mötesutrymmena Kajuutta och Hytti, för evenemang och utställningar allaktivitetsutrymmet Salonki, samt verkstadsutrymmet för klubbar och det separata syrummet Solmu. Som en nyhet för hela Esbo stadsbibliotek kommer det gemensamma köket Kapyysi att stå till invånarnas förfogande, och det möjliggör matlagningsklubbar och att laga mat. I Kapyysi har man även tagit tillgängligheten i beaktande.  

- Att göra tillsammans är en del av vårt bibliotek, och vi inbjuder alla med att ge idéer och genomföra bibliotekets verksamhet och samhörighet till exempel genom att delta i bokcirklar, matlagning eller handarbeten, säger Juha Kortesluoma.Av ett roligt sammanträffande så fyller Esbo stadsbibliotek som kommunal tjänst 100 år och hela Esbo som stad 50 år samma år 2022 som biblioteket öppnas.