Vi firar Östersjön i Allaktivitetsbussen Välkky och i Esbobiblioteken mellan 30 – 31.8.

Allaktivitetsbussen Välkky förvandlas till en Östersjöbuss och kör runt till stränder och andra platser med vattentema. I Välkky kan man ta del av vetenskapsteater och bekanta sig med fiskarnas liv, delta i en workshop och få boktips. I Välkky kan du låna skräpplockare och påsar och delta i Håll Skärgården Ren rf:s utmaning.  

Programmet är öppet för alla och avgiftsfritt. Du kan se Välkkys tidtabell här. 

ÖSTERSJÖDAGENS FÖRFEST ONSDAGEN DEN 30.8. 

Kl. 16 Allaktivitetsbussen Välkky är i kulturcentret i Hagalund. Du får boktips och idéer för Östersjöpyssel. I området kring Hagalunds centrumbassäng har vi skapat en rolig tipspromenad med Östersjötema. Kom och leta efter kontroller! Välkkys personal hjälper dig.   

Kl. 18 Allaktivitetsbussen Välkky är vid vattenparken Laguuni i Kägeludden . Kom och bekanta dig med Laguunis Östersjö Plogging-utmaning! Från Välkky kan du låna skräpplockare och påsar och genom att samla skräp deltar du i Håll Skärgården Ren rf:s Snygg Beach-utmaning.  

Kl. 18 På Lippulaivabiblioteket ställs det fram litteratur på temat Ordens och melodiernas hav och Esbo Barock uppträder.  

ÖSTERSJÖDAGEN TORSDAG 31.8. 

Kl. 16 Allaktivitetsbussen Välkky är i Angry Birds-parken i Oitans . Kom och ta del av vetenskapsteater och delta i en workshop! I vetenskapsteatern berättar vi om fiskarnas liv ur ett miljöskyddsperspektiv samt om vattnets olika egenskaper. I workshopen ritar vi Östersjön i mjölk med gouachefärger och trycker på vattenfärgspapper. Sitt eget konstverk får man ta med sig hem. Teatern passar för alla åldrar, workshopen för alla över 5 år.  

Välkky är med i Håll Skärgården Ren rf:s kampanjs Snygg Beach. Du kan låna skräpplockare och påsar under ditt besök.  

Kl. 17:30 Kör Allaktivitetsbussen Välkky till Angry Birds-parken i Alberga. Kom och titta på vetenskapsteater och delta i en workshop! Teatern passar för alla åldrar, workshopen för alla över 5 år. 

Välkky är med i Håll Skärgården Ren rf:s kampanjs Snygg Beach. Du kan låna skräpplockare och påsar under ditt besök.  

Kl. 17 – 19 Lippulaivabiblioteket ordnas enfamiljekvällmed Östersjötema, där det finns roligt program och musik med havstema. Du kan delta i en musikstund, lyssna på sagor med havstema och skapa minnesvärt pyssel med Östersjötema.  

Kom i stämning för Östersjödagen genom att titta på KAMU Esbo stadsmuseums gamla skärgårdsfilmer i de större biblioteken. Skärgårdsfilmerna visas i Sellos Akselisal kl. 13-16, i Hagalundsmötesutrymme Heikki (tidpunkt meddelas senare), på stagen iIso Omena kl. 16-19, på Estraden i Entressekl. 13-16 och i Kajutan i Lippulaivabiblioteketkl. 13-16.  

Boktips för alla åldrar ställs fram i biblioteken i Sello, Hagalund, Iso Omena, Entresse, Lippulaiva och Nöykis.  

Det kan förekomma förändringar i programmet. Mer information om programmet finns på adressen www.helmet.fi/itameri. Du kan också följa evenemanget på Facebook

Mer information: Satu Nylund satu.nylund@espoo.fi.  

Vad är Östersjödagen?

Östersjödagen, som initierades och koordineras av John Nurminens Stiftelse, firas årligen den sista torsdagen i augusti med olika evenemang och jippon. Målet med temadagen är att lyfta fram viktiga frågor kring havet och att inspirera till konkreta åtgärder till förmån för Östersjön. Dagen hyllar havets mångfald och omätbara värde. Vid sidan av firandet är målet att öka kunskaperna om havets natur, kultur och historia. År 2023 firas Östersjödagen den 31 augusti. www.östersjödagen.fi

#itämeripäivä #östersjödag #balticseaday #kestäväespoo #hållbaresbo #sustainableespoo