Fråga Jarkko: LP-skatter och jazzpärlor

Grankulla biblioteks levande musikencyklopedi, Jarkko Nuutila, löser dina musikproblem.

Jag har nyligen köpt mig en lp-spelare och börjat lyssna på gamla goda skivor, speciellt rock från 70-talet. Nu har jag hört att Grankulla bibliotek har en bra lp-samling. Månne den har nåt för mig?

Det har den garanterat. Grankulla bibliotek har en verkligt bra samling med vinylskivor. I vår "gamla" samling finns ca 2000 vinyler och de lånas numera flitigt igen. Nya lp-skivor ges också ut i rask takt och Helmet-biblioteken har köpt in många sådana till sina samlingar. Bland 70-talsrocken i vårt lager kan jag rekommendera Procol Harum-legenden Gary Brookers första soloskiva från år 1979. George Martin är producent för skivan och det hörs.

Alltid kan man rekommendera Dave Edmunds skiva Tracks on wax från år 1978. Det svänger bra på den.

En av mina favoritskivor från 1970-talet är The Allman Brothers Band och deras skiva Brothers and sisters. Den lyssnade jag mycket på en gång i tiden.

Hjälp! Min nya pojkvän är stammis på April Jazz-festivalen och jag vill gärna gå dit med honom. Jag vet inget om jazz. Vad ska jag börja lyssna på, så jag inte gör bort mig totalt i april?

Kanske skulle det löna sig att börja lyssna igenom artisterna som kommer till April Jazz. Trummislegenden Steve Gadd kommer till Esbo med sitt toppband och ger två konserter. De lär tyvärr vara slutsålda vid det här laget. Gadd har spelat på otaliga skivor och man kan nästan säga att alla har hört nån inspelning med honom. Själv har jag alltid tyckt mycket om Paul Simons skiva One Trick Pony.

Steve Gadd Band kan man bekanta sig med på inspelningen Gadditude från 2013.

Jazzsångerskan Dianne Reeves, femfaldig Grammy-vinnare, kommer också till April Jazz. Kolla in henne på skivan A little moonlight.

Jukka Perko firar Dizzy Gillespies 100-årsjubileum med den nya skivan Jukka Perko Triotone goes Dizzy. Nostalgin är garanterad på skivsläppskonserten. Perko har ju de facto själv spelat med Gillespies Big Band. Hans skicklighet kan man också njuta av på cd-skiva.

Mitt nyårslöfte var att "ta det lugnt och slappna av". Det går sådär. Har ni nån avslappnande musik jag kunde lyssna på?

Den bästa avslappningsmusiken är enligt min åsikt jazz från 50- och 60-talen. En absolut klassiker är John Coltranes skiva Ballads.

Chet Bakers lyriska trumpetspel kan man också gärna lyssna på när man vill slappna av och njuta av lite jazzmagi.

Skivbolaget ECM har en katalog med massor av utmärkta inspelningar som passar för avslappning. En av mina favoriter är den norska basisten Arild Andersens skiva The Triangle.


Text: Jarkko Nuutila och Maria Grundvall
Bild: Kai Kuusisto